Η κρίση
Η κρίση θα κορυφωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2010. Οι ελεγκτές των επιχειρήσεων και οι τραπεζίτες περιμένουν οπι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα «σκάσουν» όσοι είναι να σκάσουν. Το πρόβλημα της ρευστότητας στην οικονομία θα γίνει ασφυκτικό, ήδη τα σημάδια της πλήρους τελμάτωσης φαίνονται σε αρκετούς κλάδους αλλά και σε ορισμένες τοπικές οικονομίες ( για παράδειγμα η οικονομία της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν νεκρή), οι πληρωμές του δημοσίου έχουν ουσιαστικά διακοπεί. Ακόμη και οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν με το σταγονόμετρο και με μεγάλες καθυστερήσεις τις οφειλές τους. Το τραπεζικό σύστημα έχει κλείσει τις κάνουλες των χρηματοδοτήσεων ενώ τα νοικοκυριά μειώνουν ταχύτατα την κατανάλωση τους. Ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση των επιτοκίων πράγμα που θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στην αγορά. Βασικοί κλάδοι όπως πχ των κατασκευαστικών εταιριών που εκτελούν δημόσια έργα ή της οικοδομής έχουν ουσιαστικά παγώσει ενώ ο περιορισμός όλων των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου θα γίνει αισθητός σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους. Όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα οτι το πρώτο εξάμηνο του 2010 η κρίση της ελληνικής οικονομίας θα εκδηλωθεί με τρόπο βάναυσο. Ενδεχομένως μάλιστα η Ευρωπαική Επιτροπή να απορρίψει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης μέχρις ότου ληφθούν τα μέτρα που εκείνη θεωρεί σκόπιμα και αποτελεσματικά. Υπο αυτές τις συνθήκες και καθώς η επικαιρότητα θα είναι μάλλον δυσάρεστη η πορεία των μετοχών αναμένεται κακή τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του έτους.
Η ανάκαμψη
Αν πράγματι δούμε τις μετοχές να υποχωρούν σημαντικά τους πρώτους μήνες, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ανάκαμψη των τιμών τους μελλοντικά. Διότι όπως και να έχει το πράγμα, η ελληνική οικονομία είναι μέρος της Ευρωπαικής. Διαθέτει δε έναν αξιόλογο δυναμισμό ο οποίος αποδείχθηκε σε άλλες παλαιότερες περιόδους. Το ίδιο συμβαίνει και στα Βαλκάνια όπου έχουν επενδύσει πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες. Δυναμικές οικονομίες που σήμερα υποφέρουν.
Αυτό λοιπόν που είναι πολύ πιθανό να συμβεί είναι οτι μέσα στο βαθύτερο σκοτάδι της χρονιάς, θα αρχίσει σιγά σιγά να προκύπτει το story της ανάκαμψης. Θα φανεί δηλαδή οτι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο ναδίρ και οτι το μέλλον της δεν μπορεί να είναι παρά καλύτερο απο το παρόν της. Στη δημιουργία ενός νέου growth story θα συμβάλουν και οι αποκρατικοποιήσεις που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση αλλά και ορισμένα τραπεζικά deals τα οποία οι τραπεζίτες θεωρούν πλέον αναπόφευκτα. Συγχωνεύσεις δηλαδή μεταξύ μεγάλων ελληνικών τραπεζών και απορροφήσεις των μικρότερων.
Εαν κατά σύμπτωση στο π-ρώτο εξάμηνο του έτους δούμε και υποχώρηση των διεθνών χρηματιστηρίων, τότε πρέπει να περιμένουμε οτι το ελληνικό χρηματιστήριο θα κατέβει πολύ χαμηλότερα απο τα σημερινά του επίπεδα και οι ευκαιρίες για το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερες.
Υπο αυτές τις συνθήκες εκτιμώ οτι μέσα στο 2010 και όταν όλα φαίνεται οτι έχουν χαθεί θα υπάρξουν ευκαιρίες για αγορά ισχυρών μετοχών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε επίπεδα τα οποία θα δικαιολογούν αν οχι μια σύντομη κερδοσκοπική απόδοση, αλλά πάντως μια σημαντική άνοδο για όσους τοποθετηθούν με μεσοπρόθεσμη βάση ενός έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr