Ας τα δούμε ένα ένα. Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει διαρκώς ότι παρέλαβε χάος από τη ΝΔ και ότι το έλλειμμα είναι 12,7%. Το καταλάβαμε με την πρώτη. Δεν χρειάζεται διαρκώς να επαναλαμβάνουμε στους ξένους που μας δανείζουν ότι βρισκόμαστε στα όρια της πτώχευσης. Αν συνεχίσουμε έτσι στο τέλος δεν θα μας δανείζει κανείς και θα πτωχεύσουμε στα αλήθεια. Αυτό που πρέπει πλέον να λέμε είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένα μέτρα το πρόβλημα. Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δεν πρέπει να βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές, όσο και αν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εκείνοι προτείνουν πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων. Αυτό είναι άδικο όταν έχεις φοροδιαφυγή που πλησιάζει και ενδεχομένως ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Οι φοροφυγάδες πρέπει να πληρώσουν και να τιμωρηθούν.
Ηδη θα έπρεπε ο υπουργός να έχει κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, κινήσεις που δεν έχουν πολιτικό κόστος και που δεν χρειάζεται να ενταχθούν σε κανέναν διάλογο. Πρώτο παράδειγμα: Αν η Εφορία αποδέχεται ως δαπάνη από τις επιχειρήσεις μόνο όσα τιμολόγια πληρώνονται μέσω τραπέζης και όχι όσα πληρώνονται με μετρητά, αυτομάτως καταργούνται τα πλαστά και τα εικονικά τιμολόγια και εισπράττει το Δημόσιο τον ΦΠΑ χωρίς καθυστερήσεις. Δεύτερο παράδειγμα: Ο φόρος του νόμου 128 που είναι 0,60 ποσοστιαίες μονάδες επιβαρύνει όλα τα δάνεια εκτός από τα ομολογιακά των επιχειρήσεων. Αν επεκταθεί ο φόρος αυτός και στα ομολογιακά, τότε η κυβέρνηση θα εισπράττει σημαντικά ποσά ετησίως. Τέτοιου είδους μέτρα όπως και μέτρα περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο δεν έχουν πολιτικό κόστος, είναι ηθικά σωστά και έχουν άμεσο αποτέλεσμα.
Πάμε στα αναπτυξιακά μέτρα. Η κυρία Κατσέλη έχει φτιάξει ένα πολύ ωραίο αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο όμως στηρίζεται στην υπόθεση ότι το κράτος έχει λεφτά για να επενδύσει ή ότι μπορεί να δανειστεί για να επενδύσει. Κανένα από τα δύο δεν ισχύει σήμερα. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν έχει λάβει υπόψη του το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Η ανάπτυξη πρέπει να φέρνει λεφτά από το εξωτερικό. Πρέπει, δηλαδή, να πουλάμε στους ξένους υπηρεσίες - και προϊόντα αν μπορούμε. Μόνον έτσι θα περιοριστούν οι ανάγκες μας για δανεικά. Και για να έρθουν λεφτά από το εξωτερικό, οι πηγές είναι πολύ συγκεκριμένες: Ο τουρισμός - ο κ. Γερουλάνος ακόμη δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα πέραν ορισμένων εκθέσεων ιδεών-, τα ενεργειακά- η κυρία Μπιρμπίλη ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη-, οι διακρατικές συμφωνίες κυρίως με τους Κινέζους για άμεσες επενδύσεις στις υποδομές και έμμεσες στα ελληνικά ομόλογα.
Αν αυτά δεν γίνουν η κυβέρνηση θα είναι έρμαιο της πολιτικής που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, δηλαδή θα αναγκαστεί να επιβάλει αυστηρή λιτότητα η οποία και την οικονομία θα καταστρέψει και την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης θα καταποντίσει.
Γρ. Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr