Ο διοικητής της τράπεζας, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, δεν είναι απλώς ο διοικητής που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι ένας ακραιφνής νεοδημοκράτης οικονομολόγος - ο σοβαρότερος, όπως αποδείχθηκε από την πλήρη κατάρρευση στην οποία οδήγησαν τη χώρα οι άλλοι «κορυφαίοι» οικονομολόγοι της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμη και ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου δεν αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία. Λέει μόνο ότι δεν θα ήταν τόσο χάλια αν η νέα κυβέρνηση υιοθετούσε τα μέτρα που εκείνος είχε προτείνει. Τα μέτρα αυτά, όμως, και πολύ λίγα ήταν και πολύ αργά τα πήρε η κυβέρνηση. Ο κ. Παπαθανασίου κάνει λάθος που απολογείται, διότι παρ΄ όλο που εκείνος ήταν υπουργός τους τελευταίους εννέα μήνες, δεν φταίει για την κατάντια της οικονομίας. Η καταστροφή είναι προσωπικό έργο του Γ. Αλογοσκούφη και του ίδιου του Καραμανλή, ο οποίος δεν κατάφερε να ελέγξει ούτε τον Αλογοσκούφη ούτε τους άλλους υπουργούς του, ούτε καν τα κομματικά στελέχη που θεωρούσαν τον προϋπολογισμό πορτοφόλι τους.
Αποτέλεσμα της αποκάλυψης των αληθινών οικονομικών στοιχείων (σε αντίθεση με την παραποίηση των στοιχείων που είχε κάνει ο κ. Αλογοσκούφης με την απογραφή του) είναι ότι οι εμφανιζόμενοι για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά όργανα Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης εισπράττουν την οξεία κριτική από τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Και πρέπει αυτοί οι δύο να πείσουν την Ευρώπη ότι από εδώ και πέρα θα είμαστε αξιόπιστοι. Για να τους πείσουν πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι οι ίδιοι είναι αξιόπιστοι, εφαρμόζοντας κατά γράμμα ό,τι ακριβώς συμπεριλάβουν στο τριετές- που μπορεί να είναι και τετραετές- Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της οικονομίας το οποίο θα καταθέσουν στις Βρυξέλλες. Τι κάνουμε λοιπόν από εδώ και πέρα; Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι στιγμής χειρίζεται το θέμα όσο καλύτερα γίνεται. Λέει την αλήθεια στους Ευρωπαίους, εξηγεί ότι η μείωση του ελλείμματος σε δύο χρόνια από 12,5% σε 3% είναι ανέφικτη, υπόσχεται να προσπαθήσει να το πάει στο 9%, που είναι μεν πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, εξηγεί ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει τις προγραμματικές της δηλώσεις και επενδύει στο δικό του πρόγραμμα, το οποίο έχει και μια γερή δόση αναπτυξιακής πολιτικής ώστε να διακόψει την ύφεση και να περάσει σε ανάπτυξη.
Ελπίζει επίσης ότι, καθώς και αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν τεράστια ελλείμματα, θα δεχτεί η Επιτροπή να ξεκινήσουν τα Προγράμματα Σταθεροποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2011 αντί για το 2010 και έτσι θα κερδίσει έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα χέρια του είναι ούτως ή άλλως δεμένα. Το πρώτο λοιπόν μέλημα της νέας κυβέρνησης είναι να επενδύσει στην αξιοπιστία. Αν το καταφέρει θα έχει τη χρονική ανάσα που χρειάζεται για να μειώσει και τα άλλα ελλείμματα.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr