1. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι ασφαλέστερες του κόσμου. Την επομένη ημέρα ανακοινώνει ότι θα τους δώσει ενίσχυση αξίας 28 δισ. ευρώ, δηλαδή μισό κρατικό προϋπολογισμό! Οι τράπεζες δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα αλλά αποδέχονται την ενίσχυση. Κάποιες επιμένουν ότι δεν έχουν πρόβλημα και λένε ότι δεν χρειάζονται την ενίσχυση του κράτους. Τότε η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι την ενίσχυση θα την πάρουν υποχρεωτικά όλες οι τράπεζες, θέλουν δεν θέλουν. Τι καταλαβαίνετε εσείς από αυτό το παράδειγμα; Ή ότι έχουν τρελαθεί όλοι ή ότι όλοι λένε ψέματα.
2. Ποιο είναι το πρόβλημα των τραπεζών; Οτι αυτοί που τους χρωστούν δεν έχουν να πληρώσουν. Και οι κυβερνήσεις δίνουν χρήματα στις τράπεζες. Γιατί δεν δίνουν λοιπόν τα χρήματα σε αυτούς που χρωστούν και να πληρώσουν εκείνοι τις τράπεζες; Τώρα, εκείνοι που δεν είχαν να πληρώσουν τα δάνειά τους θα συνεχίσουν να μην έχουν, οι τράπεζες θα δανείσουν κι άλλους και όλοι, παλιοί δανειολήπτες, τράπεζες και νέοι δανειολήπτες, θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα.
3. Επί χρόνια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει χρήματα για να αυξήσει τον κατώτατο μισθό ούτε για να κάνει επενδύσεις ούτε για να βελτιώσει την Παιδεία και την Υγεία. Αλλά διαθέτει 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Τουλάχιστον παράδοξο.
4. Πού θα τα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα; Λέει ότι δεν θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, αλλά θα τα δανειστεί από το εξωτερικό. Ακατανόητο. Εγώ νόμιζα ότι το εξωτερικό χρέος οι φορολογούμενοι το πληρώνουν. Το δημόσιο χρέος είναι σήμερα 260 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα των συναλλαγών μας με το εξωτερικό είναι 32 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό το έλλειμμα καλύπτεται με νέο δημόσιο χρέος. Και σήμερα τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η ελληνική κυβέρνηση είναι 1,70 μονάδες πάνω από αυτά με τα οποία δανείζονται οι ισχυρές χώρες της ΕΕ. Ποιος θα δανείσει στην ελληνική κυβέρνηση αυτά τα χρήματα και με ποιο επιτόκιο; Και τελικά πώς θα τα πληρώσουμε όλα αυτά; Αναπάντητα ερωτήματα που δεν απασχολούν την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι «θωρακίζει» την οικονομία. Ανοχύρωτη πόλη είναι η ελληνική οικονομία, όχι τεθωρακισμένο.
5. Πριν απο πέντε μήνες η τιμή του πετρελαίου ήταν 146 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του ρυζιού στα 27 δολάρια. Η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε ενεργειακή κρίση και εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρυζιού, το οποίο αποτελεί τη βάση της διατροφής πολλών λαών, 40 χώρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα σίτισης των κατοίκων τους. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει στα 65 δολάρια το βαρέλι και θα συνεχίσει να πέφτει και η τιμή του ρυζιού στα 14 δολάρια. Οι κυβερνήσεις σήμερα θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίση και δηλώνουν ότι ανησυχούν για τον πληθωρισμό. Ποιον πληθωρισμό και ποια κρίση, αφού οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων πέφτουν; Σε κρίση βρίσκονται τα χρηματιστήρια και οι τράπεζες. Αλλά για το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού η κρίση αυτή δεν υπάρχει. Κρίση υπήρχε όταν το πετρέλαιο και το ρύζι ήταν ακριβά, όχι σήμερα. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά ακόμη, αλλά δεν υπάρχει χώρος να τα γράψουμε...
Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr