Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνέπειες αυτής της καταστροφής θα είναι μακροχρόνιες για την Τουρκία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, βραχυχρόνιες όμως πιθανότατα σε πολιτικό επίπεδο. Με την έννοια ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε η ανελέητη επίθεση της φύσης στην τουρκική κοινωνία, θα απαιτηθούν τεράστια κονδύλια και αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ξαναγίνει βιώσιμη η κατεστραμμένη περιοχή για τον πληθυσμό που θα παραμείνει εκεί, αλλά σχετικά σύντομα αναμένεται να φανούν οι επιπτώσεις αφενός στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, αφετέρου στους εξωτερικούς προσανατολισμούς της και στις σχέσεις της με τους γείτονες, ειδικά με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το πρώτο ερώτημα αφορά τον χρόνο των εκλογών. Πριν από τους σεισμούς ο Ερντογάν είχε καθορίσει την 14η Μαίου ημέρα εκλογών, τώρα αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Αντικειμενικά, η αναβολή δικαιολογείται για να συνέλθει κάπως ο πληθυσμός και το κράτος από το φονικό κτύπημα. Πέρα από αυτό, είναι βέβαιο ότι το καθεστώς θα προσπαθήσει να εκτιμήσει τις συνέπειες για το ίδιο και ανάλογα θα πράξει. Στην πληγείσα περιοχή κατοικούσαν και κατοικούν γενικά χαμηλού εισοδήματος πληθυσμοί Τούρκων (πιστών μουσουλμάνων) ψηφοφόρων του Ερντογάν, Κούρδων όχι και τόσο φιλικών προς την Άγκυρα και Σύρων προσφύγων σε στρατόπεδα ή ανάμεικτοι με τους υπόλοιπους. Είναι φυσικό να μην ξέρει ακόμη το καθεστώς πως θα ψηφίσουν όλοι αυτοί (όσοι έχουν δικαιώματα) μετά το κακό που τους βρήκε. Άρα το πιθανότερο είναι να αναβληθούν για κάποιο διάστημα, μέχρι και 12 μήνες ίσως, οι εκλογές. Θα δούμε λοιπόν πως θα έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα μέχρι τότε στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αν πάλι αποφασίσει να τις κάνει τον Μάϊο και τις κερδίσει, σημαίνει ότι ο ίδιος είναι τουλάχιστον … εφτάψυχος και οι αντίπαλοί του άχρηστοι!
Αν η συμπεριφορά του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου μετά τους σεισμούς εκφράζει και τον Ερντογάν –δύσκολο να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό ή το αντίθετο -, τότε το σήμα που εκπέμπεται από την Άγκυρα οδηγεί στην εξής ερμηνεία: Σε πρώτη φάση η Τουρκία ευχαριστεί όσους της συμπαραστάθηκαν, ασφαλώς και ρίχνει τους τόνους στη ρητορική της, καθώς μέσα στο κλίμα που διαμορφώνεται δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την επιθετικότητά της και για τη συνέχεια επιφυλάσσεται. Για παράδειγμα, τα θερμότατα λόγια του Τσαβούσογλου και οι ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα θα επικρατήσει ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή στους άξονες της τουρκικής πολιτικής. Στην ψυχή της Τουρκίας το τραύμα της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παραμένει ανοιχτό και στη συλλογική μνήμη οι ‘Ελληνες –που κατά την άποψή τους τα είχαν όλα ως οθωμανοί υπήκοοι, ραγιάδες βέβαια, - με την επανάστασή τους ξεκίνησαν την κατεδάφιση. Με αυτή την έννοια, καλή είναι εκτόνωση, πολύ καλά θα κάνουμε να βρούμε τρόπους για να εδραιωθεί, αλλά μένει να δούμε και την επίσημη τουρκική συμπεριφορά όταν το επιτρέψει η χρονική απόσταση από την τραγωδία. Γιαβάς – γιαβάς (σιγά – σιγά) λοιπόν μέχρι να καταλήξουμε σε χειροπιαστά οριστικά συμπεράσματα. ΄Αλλωστε διαπιστώσαμε ήδη, μέσα στη συγκίνηση του ολέθρου, ότι η Άγκυρα αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία, που σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό…
Πολλοί εκτιμούν ότι οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τους σεισμούς θα αναγκάσουν την Τουρκία να αλλάξει να αλλάξει στάση απέναντι στις ΗΠΑ και στη Δύση συνολικά. Λογικό, κρίνοντας ότι θα χρειαστεί μεγάλη οικονομική βοήθεια και ανοιχτές πηγές χρηματοδότησης για να συνεφέρει τις κατεστραμμένες περιοχές και να συνέλθει η ίδια. Ωστόσο, νομίζω ότι γελιούνται όσοι περιμένουν την Τουρκία να επανέρχεται χωρίς όρους και με μετάνοιες στην αγκαλιά τη Δύσης, όσο στα πράγματα είναι ο Ερντογάν. Τα παζαρέματα θα συνεχιστούν, η Τουρκία δεν θα παρατήσει εύκολα τα συμφέροντα που έχει αναπτύξει με την Ρωσία, κάποια από τα οποία υπάρχουν για αντικειμενικούς λόγους και πάντα θα ισχύουν εσωτερικοί λόγοι για να κρατάει αποστάσεις και να βλέπει και ανατολικά. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας Ακάρ, απέφυγε να παραστεί στη σύνοδο των ομολόγων του ΝΑΤΟ για να μην πιεστεί για τη Σουηδία μάλλον.
Τούτων λεχθέντων, να κλείσουμε με μία επισήμανση. Όπως τονίστηκε παραπάνω, στις περιοχές που καταστράφηκαν κατοικούν κυρίως φτωχά στρώματα Τούρκων, Κούρδων και Σύρων. Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια, πάρα πολλά κονδύλια, κρατική αποτελεσματικότητα και μπόλικος χρόνος για να αποκατασταθεί στοιχειώδης κανονικότητα. Άρα δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε σύντομα να ογκώνεται σημαντικά το προσφυγικό κύμα προς τα ελληνικά παράλια και την Ευρώπη. Έστω και αν αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για πολιτική της Άγκυρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr