Με λίγα λόγια, η απόφαση του δικαστηρίου εκλαμβάνεται στην Τουρκία και διεθνώς (το Στέητ Ντηπάρτμεντ ήδη αντέδρασε επικριτικά) ως απόπειρα του Ερντογάν να απαλλαγεί από έναν δυνάμει εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο στις προσεχείς εκλογές. Αναμενόμενο συμπέρασμα αφού είναι γνωστό και αναμφισβήτητο γεγονός ότι το σημερινό καθεστώς έχει υποτάξει πλήρως τη δικαιοσύνη στις ορέξεις του. Που σημαίνει ότι αν ο Ιμάμογλου καταδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, η απόφαση θα είναι τελεσίδικη και θα τεθεί εκτός πολιτικής, χάνοντας ακόμη και τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη. Επομένως ο Ερντογάν θα έχει ησυχάσει από έναν μεγάλο πονοκέφαλο, υποτίθεται.
Στην Τουρκία οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε λαϊκό επίπεδο. Ακόμη και στους υποστηρικτές του Ερντογάν η απόφαση προκάλεσε μούδιασμα και πολλοί αναλυτές εκτιμούν για μεγάλο πολιτικό λάθος που υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος / Σουλτάνος βρίσκεται σε φόβο, απόγνωση και πανικό, μπροστά στο φάσμα μιας ήττας. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και αν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν επικυρώσει την ποινή, η ζημιά δεν θα διορθωθεί. Θα εκληφθεί ως παραδοχή λάθους, ως πολιτική υποχώρηση μπροστά στις πιέσεις από το εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας, εδραιώνοντας ταυτόχρονα την αντίληψη ότι ο Ερντογάν δεν είναι ανίκητος. Όποια και να είναι η απόφαση, μάλλον θα «στέψει» τον Ιμάμογλου σε αδιαφιλονίκητο αρχηγό της αντιπολίτευσης.
Οι παραπάνω εξελίξεις και σκέψεις φαίνονται να αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την Τουρκία. Λάθος. Αφορούν και εμάς. Πρώτον, γιατί αποτελούν ένδειξη ότι ο Ερντογάν είναι εκδικητικός πέραν πολιτικής σωφροσύνης, προκειμένου να «τιμωρήσει» έναν αντίπαλο. Ο Ιμάμογλου είναι εκείνος που τον κατανίκησε δύο φορές στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, στην κραταιά Κωνσταντνούπολη, σε εποχή πλήρους ερντογανικής παντοδυναμίας. Δεύτερον και σημαντικότερο ίσως, φαίνεται να είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Με αυτή την έννοια να ξεκινήσει ακόμη και έναν πόλεμο στο Αιγαίο… Άλλωστε η τόσο ακραία εχθρική ρητορική του απέναντι στην Ελλάδα, έχει στρώσει το έδαφος για κάτι τέτοιο σε περίπτωση που θα το αποφασίσει για να δημιουργήσει συνθήκες παραμονής του στην εξουσία. Ο ψυχολογικός πόλεμος που κάνει με συνεχείς απειλές, με αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και με αναγόρευση του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης σε «εθνικό» (Τσαβούσογλου) δεν απέχει πολύ από τον θερμό!
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι ο Ερντογάν αντιμετωπίζει πάλι αυξανόμενες δυσκολίες και στο εξωτερικό. Το διάταγμα Σίσι περί μονομερούς καθορισμού των θαλασσίων «συνόρων» της Αιγύπτου με τη Λιβύη, που τέμνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο θαλασσίων ζωνών δημιουργεί νέα δύσκολη κατάσταση για την Άγκυρα. Που νιώθει παράλληλα τη δυσφορία της Ουάσινγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πτυχές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της. Ακόμη και το λεγόμενο «Κατάργκέιτ», που βάζει στο στόχαστρο πρακτικές του φιλικότατου προς την Τουρκία καθεστώς του Κατάρ, δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη για την Άγκυρα. Γι’ αυτό λέμε ότι η καταδίκη του Ιμάμογλου είναι πρόσθετο σήμα κινδύνου για μας. Θυμίζει τίγρη (δηλαδή τον Ερντογάν) που βρίσκεται στη γωνία και έτοιμο να ορμήσει για να ξεφύγει από το αδιέξοδο (των εκλογών).
Υ.Γ. Αυτό δεν σημαίνει ότι μία διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία θα είναι καλύτερη για μας. Πόσο όμως πιο απειλητική μπορεί να είναι η ρητορική της; Αν μάλιστα βρισκόμαστε στην αρχή μιας συνολικής διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr