Πολλά από τα όσα γράφονται στο βιβλίο μοιάζουν σήμερα μακρινά και ξένα, ωστόσο η επανάληψη κάποιων περιστατικών και οι επισημάνσεις από τον ίδιο τον Βενιζέλο και τον Γιώργο Ζανιά, συνεργάτη του και αφανή ήρωα της περιόδου της κρίσης, ήταν διαφωτιστική και χρήσιμη.
Όπως για παράδειγμα το πώς είχε τεθεί πιεστικά και εμφατικά από τη Γερμανία και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όπως τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η πρώτη φορά ήταν στις αρχές Ιουλίου του 2011, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Οικονομικών. «Εκεί ρώτησε (ο Σόιμπλε) εάν έχουμε την επιθυμία, τη βούληση να αναλάβουμε το εγχείρημα της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, εάν θέλουμε να παραδώσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας επιτροπικά, όπως είπε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στη Γερμανία, κατά βάθος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - είναι διαφορετικό να έχεις τη σκληρή και συνεχή εποπτεία της Τρόικας και των θεσμικών εταίρων και τελείως διαφορετικό να παραδώσεις στην πραγματικότητα τη διακυβέρνηση σε έναν gauleiter- ή εάν θέλουμε να βγούμε προσωρινά από την Ευρωζώνη.
»Στην πραγματικότητα έγινε τρεις φορές η συζήτηση αυτή, μία φορά στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 2011», συνέχισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Μια φορά, την κρισιμότερη, την πιο βαριά - υπάρχει ένα τραγούδι που αρέσει στο Γιώργο Ζανιά, “βαριά-βαριά, αργά-αργά”, το οποίο μου το έλεγε πολλές φορές σε αυτές τις κρίσιμες φάσεις, ήταν, λοιπόν, αργά-αργά τη νύχτα και βαριά-βαριά - στο Βρότσλαβ. Αυτό επαναλήφθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα στη φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον τελευταίο όροφο, ψηλά, του κτιρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και όταν εκεί επιβεβαιώθηκε η συζήτηση, πιο γρήγορα και πιο εύκολα βέβαια, έγινε και η πρώτη μου συνάντηση κατ’ ιδίαν, μόνοι μας, με τον Μάριο Ντράγκι, στο απέναντι κτίριο της Παγκόσμιας Τράπεζας στα γραφεία της ιταλικής αντιπροσωπείας. Ήταν πρώτη μας επαφή, η πρώτη μας γνωριμία και η πρώτη μας μεγάλη συμφωνία πια στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Μπορεί η μπόρα εκείνη να έχει περάσει, όμως είναι σαφές ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί η περιπέτεια, για πολλούς και διάφορους λόγους…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr