Η εποχή της διακυβέρνησής του ωστόσο δεν ενδεικνυόταν και απ’ ό,τι φάνηκε στην πράξη, αυτά που μπορούσε να κάνει ώστε να συνδυάσει οικολογία και ανάπτυξη, δεν τα έκανε.
Αυτές τις ημέρες βρέθηκε και εκείνος στην Νέα Υόρκη με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία εξακολουθεί να έχει.
Προσερχόμενος στην συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έκανε μία δήλωση, στην οποία υπάρχει μία νέα επινόηση: η κλιματική δικαιοσύνη (κατά το ΔΤ που εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής).
Για την ακρίβεια, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ των άλλων:
«Εμείς στη Σοσιαλιστική Διεθνή, που έχουμε το Προεδρείο μας κάθε χρόνο εδώ στη Νέα Υόρκη, έχουμε διαμορφώσει από το 2006-07 μία στρατηγική.
Θεωρούμε πως το θέμα της κλιματικής αλλαγής:
- αγγίζει όλους τους ανθρώπους,
- αφορά την κοινωνική συνοχή γιατί χτυπάει τα φτωχότερα στρώματα, χτυπάει τις φτωχότερες χώρες, χτυπάει τους ανθρώπους που δεν έχουν τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουν ή να ξεφύγουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
- είναι ένα κοινωνικό θέμα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης
- αφορά την ελπίδα κάθε ανθρώπου για βιώσιμη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με προοπτική που δεν θα καταστρέψει τον πολιτισμό και τον πλανήτη μας
Όσοι ανήκουμε στις δυνάμεις του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας, θα παλέψουμε για την ανατροπή της ολιγωρίας που υπάρχει σε επίπεδο ηγεσιών, θα δώσουμε μάχη για να ενισχύσουμε αυτό το παγκόσμιο κίνημα που γεννιέται από μία νέα γενιά γεμάτη ελπίδες για την σωτηρία του πλανήτη».
Δεν έχει και άδικο. Ωστόσο, η κλιματική (ή περιβαλλοντική) δικαιοσύνη είναι κάτι πολύ συζητήσιμο ως πολιτικός όρος…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr