Το όλο θέμα είχε απασχολήσει τη Βουλή πέρυσι και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διακομματικά είχαν εκφράσει ενστάσεις για το πώς θα στελεχώνεται η διοίκηση του Ιδρύματος (επιλογές υπουργών κι άρα στήσιμο πελατειακής φάμπρικας ) με βάση αρχικές προτεινόμενες ρυθμίσεις. Υπήρχαν αναδιπλώσεις τελικά και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Το Ίδρυμα πάντως αποτελεί την «κιβωτό» του Νέου Ελληνισμού. Ωστόσο όπως φαίνεται οι απορίες μένουν εκκρεμείς ακόμη.
Αναλυτικά η Ερώτηση
Με τον ν. 4505/2017 «Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και άλλες διατάξεις», καταργείται (εκτός του α΄ εδαφίου του άρθρου 1) ο ν. 1766/1951 «περί Συστάσεως του εν Βενετία Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών».
Ο νέος νόμος, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
Α. Την κατάργηση, με συνοπτικές διαδικασίες, του ρόλου της Ακαδημίας Αθηνών ως συνεποπτεύοντος φορέα και την εξ’ ολοκλήρου μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής στα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Β. Τη συγκρότηση πενταμελούς Εποπτικής Επιτροπής, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, για την εποπτεία του Ινστιτούτου, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 1, η οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει και την αρμοδιότητα έγκρισης του Οργανισμού του Ινστιτούτου.
Γ. Τα Όργανα Διοίκησης του Ινστιτούτου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3, δηλαδή τον Πρόεδρο και τη Διαχειριστική Επιτροπή.
Επειδή, ο ουσιαστικός σκοπός του Ινστιτούτου είναι η παραγωγή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών, η ακαδημαϊκή έρευνα, η κατάρτιση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διασύνδεσή του με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι επιστημονικές εκδόσεις, η διαχείριση του άυλου και υλικού πλούτου του Ινστιτούτου κ.α.,
Επειδή, είναι αυτονόητο και ουσιώδες, η επιλογή του Πρόεδρου του Ινστιτούτου, αλλά και των μελών της Εποπτικής Επιτροπής, να πραγματοποιούνται με βάση τη συνάφεια της ακαδημαϊκής/επιστημονικής τους εξειδίκευσης και επάρκειας, με το πεδίο δράσης του Ινστιτούτου.
Επειδή, το έργο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, είναι ανεκτίμητης αξίας και όσον αφορά και τον τομέα συναφούς προς τον σκοπό του ακαδημαϊκής έρευνας,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :
1. Με ποια κριτήρια αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν τα τακτικά μέλη της Εποπτικής Επιτροπής;
2. Πώς τεκμηριώνεται η συναφής με το έργο του Ινστιτούτου Βενετίας εξειδίκευση των ως άνω μελών;
3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης και εφαρμογής του Οργανισμού του Ινστιτούτου Βενετίας;
4. Βάσει ποιας διάταξης του νέου νόμου 4505/2017, διασφαλίζεται ο ερευνητικός χαρακτήρας και η συνέχεια του, έως σήμερα, σημαντικού ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr