Με την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και την άφιξη του ΔΝΤ σε ελληνικό έδαφος, οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να δώσουν σκληρή «μάχη» με την ύφεση και ορισμένες με την ένδεια, προκειμένου να αποφύγουν το «λουκέτο» λόγω υπέρογκων χρεών. Η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας είναι το αποτέλεσμα κινήσεων συρρίκνωσης ή και αναδιάρθρωσης στις οποίες προχώρησαν το 2010 μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι.
Ως προς το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, περίπου στις 17.000 καταμετρούνται οι θέσεις εργασίας που έκαναν «φτερά» από τις περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις στο ΧΑ, με την απασχόληση να σημειώνει πτώση της τάξεως του 4,1% συγκριτικά με τη χρήση 2009. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις εταιρείες που μείωσαν τις θέσεις εργασίας από εκείνες που τις αύξησαν, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι όσο τα πράγματα δυσκολεύουν, ο κίνδυνος περαιτέρω απολύσεων διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Στοιχεία αναφέρουν ότι από τις 219 επιχειρήσεις, οι 175 μείωσαν θέσεις εργασίας, ενώ μόλις οι 44 εξ αυτών τις αύξησαν. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα στο εξωτερικό λειτούργησε ως «σωσίβιο» για όσες επιχειρήσεις δεν περιόρισαν τις θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει αφενός ότι οι εταιρείες που ενίσχυσαν τις θέσεις ανήκουν στην κατηγορία με εκείνες που δραστηριοποιούνται και στη διεθνή εκτός της εγχώριας αγορά και αφετέρου ότι σε περίπτωση που δεν υπήρχαν και αυτές οι εταιρείες, τότε η κατάσταση στην αγορά θα ήταν πολύ χειρότερη!
Ποιοι οι κλάδοι και ποιες οι εισηγμένες με τη μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας
Ανά κλάδο, τις περισσότερες απώλειες εργαζομένων σημείωσαν το λιανεμπόριο και οι κατασκευές, γεγονός αναμενόμενο, καθώς η οικονομική κρίση αποτυπώνεται καθαρά στη σημαντική πτώση της κατανάλωσης, η οποία έχει ουσιαστικά μπει πλέον στον «πάγο», αφού δεν κινείται «ζεστό χρήμα» στην αγορά λόγω εμβάθυνσης της ύφεσης, συνεχούς λήψης πρόσθετων μέτρων, αύξησης της φορολογίας, περικοπών των δαπανών και σπαταλών, ενώ αναφορικά με τον κατασκευαστικό κλάδο λόγω περιορισμού ανάληψης έργων από το Δημόσιο, «κατάρρευσης» της οικοδομικής δραστηριότητας, οικονομικής στενότητας των Ελλήνων… Στο ίδιο μοτίβο και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, ο οποίος θεωρείται και ο μεγαλύτερος αποδέκτης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Ως προς τις εταιρείες, η Coca-Cola βρίσκεται στις πρώτες θέσεις καθώς έχασε πάνω από 1000 εργαζόμενους, ενώ σημαντική μείωση προσωπικού παρατηρείται σε ATEbank, Eurobank, Eμπορική Tράπεζα, αλλά και Alpha Bank (σε επίπεδο ομίλου). Ωστόσο, σημειώνεται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπήρξαν άξιες λόγου απολύσεις, παρά μόνο οι εργαζόμενοι που έφυγαν είτε οικειοθελώς είτε λόγω συνταξιοδότησης δεν αντικαταστάθηκαν.
Οι εταιρείες που αύξησαν θέσεις εργασίας
Στον αντίποδα, η Frigoglass, η ΕΤΕ, η Intralot, καθώς και η Folli – Follie αύξησαν τις θέσεις εργασίας, καθώς κατηγοριοποιούνται σε εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στο εξωτερικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr