Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η αντίδραση που ήρθε από τις αγορές ήταν ότι ακόμα και αυτό αποτελεί αδυναμία εκ μέρους της κυβέρνησης να πληρώσει τους πιστωτές της, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί παράταση 7 ετών για την αποπληρωμή του δανείου της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία δύσκολα θα βγει από την στενωπό στην οποία έχει περιέλθει, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, κι αυτό φάνηκε περίτρανα χθες από τη μεγάλη βουτιά στο ταμπλό της ΑΤΕ και του Τ.Τ. (πάνω από 45 και 3% αντίστοιχα), αλλά και από την «χλιαρή» πορεία άλλων προς αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.
«Η στήριξη της αγοράς», γράφει η Guardian Trust, «υποχώρησε στις 1.400 μονάδες και η πρώτη προς τα πάνω αντίσταση διαμορφώθηκε στις 1.560 μονάδες. Οι ελληνικές αγορές (μετοχών και ομολόγων) φαίνεται να έχουν διαγραφεί, πλέον, από τους σχεδιασμούς των επενδυτών. Πολλές μετοχές διαπραγματεύονται, πλέον, κάτω ή γύρω από την ονομαστική τους αξία, χωρίς να θεωρείται ότι αποτελούν ευκαιρία αγορών. Τα δε ελληνικά (κρατικά) ομόλογα ενσωματώνουν spreads που βρίσκονται σε επίπεδα που ιστορικά δεν έχουν καταγραφεί ποτέ και σε πλήρη αναντιστοιχία με το βαθμό αξιολόγησης του ελληνικού χρέους ΒΒ- ή έστω Β1, χωρίς επίσης να προκαλούν κανένα ενδιαφέρον. Αιτία του κακού είναι, μεταξύ άλλων, οι συνεχιζόμενες διαψεύσεις των οικονομικών προβλέψεων των κυβερνώντων, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η αξιοπιστία τόσο των προβλέψεων όσο και αυτών που τις κάνουν. Για το διάστημα, λοιπόν, που οι κάθε είδους σχολιαστές, αναλυτές, σύμβουλοι και άλλοι σχολιάζουν και δημοσιεύουν άρθρα υπέρ ή κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε χρόνο άμεσο ή μεταγενέστερο χωρίς να διαφαίνεται κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, οι επενδυτές προτιμάνε …… να πάνε αλλού.
Στις 15 Μαΐου κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012 - 2015 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχουν ως στόχο το μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος, του βασικού κατά πολλούς άμεσου προβλήματος της χώρας μας. Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια ζημία του ελληνικού δημοσίου είναι 25δις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται περίπου 12,5δις από τόκους. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει, δηλαδή ποιες θα είναι οι εξελίξεις αν δεν ψηφιστούν από τη Βουλή αυτά τα δύο προγράμματα»;