Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg, τα οποία διαμορφώθηκαν με βάση τη συμπεριφορά των τίτλων που περιλαμβάνονται στη σύνθεση του γενικού δείκτη τιμών κατά την τελευταία διετία. Ο δείκτης beta αποτυπώνει το βαθμό συσχέτισης μίας μετοχής με τις αποδόσεις του συνόλου της αγοράς και συγκεκριμένα του γενικού δείκτη.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο γ.δ. έχει εξ' ορισμού συντελεστή beta ίσο με τη μονάδα, μπορούμε να διαπιστώσουμε ανάλογα με το συντελεστή που εμφανίζει κάθε μετοχή αν υπεραποδίδει, αν υποαποδίδει ή αν κινείται αντίθετα από το σύνολο της αγοράς. Ειδικότερα, μια μετοχή με συντελεστή beta 1,3, θα μεταβάλλεται κατά 1,3% για κάθε μεταβολή του δείκτη ίση με 1% (ή αλλιώς κατά 13% για κάθε μεταβολή του δείκτη κατά 10%). Έτσι, μία μετοχή με συντελεστή beta πάνω από 1 σημειώνει μεγαλύτερη μεταβολή από αυτή του γενικού δείκτη τιμών τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση και θεωρείται πιο επιθετική, καθώς με την ίδια ευκολία που μπορεί να σημειώσει περισσότερα κέρδη σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς, μπορεί να καταγράψει και μεγαλύτερες απώλειες. Μία μετοχή με beta μεταξύ του 0 και 1, ακολουθεί την πορεία του γ.δ. Αλλά με μικρότερους ρυθμούς. Αντίθετα, μία μετοχή με αρνητικό συντελεστή beta κινείται αντίθετα από το γ.δ. , δηλαδή κινείται ανοδικά όταν αυτός υποχωρεί και το αντίστροφο. Για παράδειγμα ο τίτλος με συντελεστή beta -0,5 υποχωρεί κατά 5% όταν ο γ.δ. δείκτη ανεβαίνει κατά 10%.
Από τις 42 μετοχές που απαρτίζουν το γενικό δείκτη, μόνο οι εννέα εμφανίζουν δείκτη beta υψηλότερο του 1. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι τραπεζικοί τίτλοι, οι οποίοι μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουν καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες από αυτές του γ.δ., ωστόσο, με βάση το beta, σε περίπτωση αντιστροφής του κλίματος οι συγκεκριμένοι τίτλοι αναμένεται να υπεραποδόσουν. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Eurobank, με δείκτη beta 1,38, δηλαδή για κάθε άνοδο του γ.δ. Κατά 1% η συγκεκριμένη μετοχή αυξάνεται κατά 1,38% και το αντίστροφο, δηλαδή σε πτώση του γ.δ. κατά 1% αυτή υποχωρεί κατά 1,38%. Ακολουθεί η Πειραιώς με δείκτη beta 1,22 και οι Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank με beta 1,21. Δείκτη beta 1,10 εμφανίζουν οι MIG και Τράπεζα Κύπρου, ενώ οι Forthnet και Alapis ακολουθούν με 1,05 και ο Μυτιληναίος με 1,01. Οριακά χαμηλότερα του 1 διαμορφώνεται ο δείκτης beta για τις μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και της Βιοχάλκο, στο 0,96 και για τις δύο.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία του πίθανα η πλειονότητα των μετοχών του γ.δ. εμφανίζει πιο αμυντική συμπεριφορά τόσο στις ανοδικές όσο και στις πτωτικές συνεδριάσεις. Οι μετοχές Πλαίσιο και Aegean βρίσκονται στην κατηγορία αυτή με τους μικρότερους δείκτες beta 0,45 και 0,55 αντίστοιχα. Σημειώνεται βέβαια ότι στην περίπτωση έντονης ανόδου θα εμφανίσουν λιγότερα κέρδη έναντι του γενικού δείκτη τιμών. Από τα »ισχυρά» χαρτιά του ΧΑ, η Coca Cola έχει δείκτη beta 0,64, τα Ελληνικά Πετρέλαια ακολουθούν με 0,65, όπως και ο ΟΤΕ με 0,65, ενώ η ΔΕΗ έχει δείκτη beta 0,67. Μικρότερη απόκλιση από αυτή του γ.δ. εμφανίζουν ο ΟΠΑΠ με δείκτη beta 0,74 και ο Τιτάν με 0,73.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο συντελεστής beta αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την μέτρηση του κινδύνου μίας μετοχής και γενικότερα ενός χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, όσο περισσότερες μετοχές με υψηλό δείκτη beta περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο συνολικός του κίνδυνος αλλά ταυτόχρονα και η πιθανή του απόδοση, δηλαδή η εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών μελλοντικά. Τα συγκεκριμένα στοιχεία χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου με στόχο τη συγκρότηση αποδοτικών χαρτοφυλακίων και την αποτίμηση των μετοχών. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι για τη διεξαγωγή ασφαλέστερων συμπερσμάτων καλό είναι ο δείκτης beta να συνδυάζεται με άλλους δείκτες, όπως οι p/e, p/bv, αλλά και τη μερισματική απόδοση των μετοχών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr