Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2009 εννέα εταιρείες είχαν κύκλο εργασιών κάτω από 2 εκατ. ευρώ. Η μία βέβαια από αυτές λόγω προβλημάτων είναι ήδη εκτός ΧΑ (Microland). Οι υπόλοιπες είναι: Βαλκάν, η οποία έχει πλέον συμμετοχές σε θυγατρικές της Μηχανικής και δεν έχει παραγωγική δραστηριότητα αφού έκλεισε το εργοστάσιο, η Ελβιεμέκ, που όμως έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο και περιμένει εγκρίσεις, με μία από τις παραγωγικές δραστηριότητες να ξεκινάει, η Κέκροψ που ακόμα περιμένει να ξεκαθαρίσει τα ακίνητά της, η Ευρωσυμμετοχές, που έχει πει ότι θα προσλάβει σύμβουλο για να της υποδείξει τι να κάνει, η κρίση το έχει αναβάλει, η Κλωνατέξ που είναι εταιρεία συμμετοχών με τα γνωστά προβλήματα, η ΑΕΓΕΚ, η Κεραμμεία Αλλατίνη που επίσης έχει ένα πλάνο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της και από την Εναλλακτική Αγορά η Vidavo. Στο όριο βρίσκεται η ΖΑΜΠΑ που έχει πωλήσεις λίγο πάνω από 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2009. Βέβαια στη χρήση 2008 είχε σημαντικά μεγαλύτερο τζίρο.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω εταιρείες έχουν πολύ περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Λίγοι επενδυτές ασχολούνται με αυτές, ενώ και το ΧΑ έχει περιορισμένα έσοδα από αυτές.
Το ΧΑ θα δίνει προθεσμία ενός έτους να γίνει βελτίωση της παραγωγικής δραστηριότητας αλλιώς θα τις διαγράφει. Βέβαια για τον επιχειρηματία δεν έχει και μεγάλη διαφορά αφού πάλι θα συνεχίσει να ασκεί το management και μάλιστα θα γλιτώσει και κάποια έξοδα ή και από κάποιες επιστολές του ΧΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τι θα γίνει όμως με τους μικρομετόχους;
Για παράδειγμα φέρνουμε τη ΖΑΜΠΑ. Σε ένα υποθετικό σενάριο που ο τζίρος πέφτει κάτω από 2 εκατ. ευρώ και η διοίκηση δεν εμπλουτίζει την παραγωγική της δραστηριότητα, τι φταίνε οι μικρομέτοχοι να δουν τις μετοχές τους εκτός διαπραγμάτευσης; Πρόσφατα μέτοχοι μειοψηφίας ζήτησαν από τη διοίκηση να εμπλουτίσει την παραγωγική της δραστηριότητα ώστε να αυξήσει τις πωλήσεις της. Σημειώνουμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ταμειακά διαθέσιμα υψηλότερα από την αποτίμησή της και δεν έχει υποχρεώσεις. Δηλαδή μπορεί πολύ εύκολα να αποκτήσει περισσότερες δραστηριότητες αξιοποιώντας τα διαθέσιμά της. Όμως παρά τις πιέσεις η διοίκηση δεν δέχθηκε να κάτι νέο. Τι φταίνε λοιπόν οι μικρομέτοχοι;
Για κάποιες διοικήσεις λοιπόν είναι «δώρο Θεού» η κίνηση του προέδρου του ΧΑ. Τους απαλλάσσει από το να λύσουν και να εκκαθαρίσουν την εταιρεία ή ακόμα και να κάνουν δημόσια πρόταση και να βγάλουν μόνη τους την εταιρεία από το ταμπλό. Η ιστορία έχει δείξει πως όποια εταιρεία βγαίνει από το ταμπλό, κυρίως λόγω προβλημάτων όχι μόνο δεν ξαναμπαίνει, αλλά και κανείς δεν παρακολουθεί την εξέλιξή της. Οι μέτοχοι χάνουν τα χρήματά τους, ενώ οι επιχειρηματίες μεταφέρουν αλλού τη δραστηριότητα της εταιρείας, χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.
Ίσως λοιπόν θα έπρεπε τα κριτήρια να είναι πιο αυστηρά για να βγει η εταιρεία από το ταμπλό αφού κάποιοι τις έβαλαν πανάκριβα και τις βγάζουν πάμφθηνα.
Γ.ΚατικάςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr