Για το χειρότερο ξεκίνημα κάνει λόγο η Πήγασος και σημειώνει πως η συρρίκνωση άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο. Στα βασικά σημεία αναφέρει πως η εποχικότητα, η έκτακτη εισφορά και η μείωση δημόσιων δαπανών είναι οι κυριότεροι λόγοι της μείωσης των μεγεθών.
Αρνητικές είναι οι τράπεζες, ανησυχητικά αυξανόμενος είναι ο αριθμός και ο ρυθμός των ζημιογόνων εταιριών. Οριακή η εικόνα των κεφαλαίων σε μεσαίες κατασκευές και εκδοτικές εταιρίες και σε κλαδικό επίπεδο θετική έκπληξη από Ιχθυοκαλλιέργειες και εταιρίες επενδύσεων σημειώνει η ΑΧΕ.
Πιο αναλυτικά το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ αναφέρει πως αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός τότε η φετινή χρήση θα αφήσει ιστορία στην εξέλιξη της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών. Τα 414 εκ. ευρώ είναι το χαμηλότερο αποτέλεσμα α’ τριμήνου που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ΧΑ και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η χαμηλότατη επίδοση κερδών της πρώτης περιόδου δημοσίευσης αποτελεσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Τράπεζα στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχε πετύχει μόνη της σχεδόν την ίδια επίδοση (412 εκ. ευρώ) με τις 267 εταιρίες του ΧΑ. Από τις 144 κερδοφόρες εταιρίες μόλις 76 κατάφεραν να έχουν ουσιωδώς καλύτερη εικόνα στα κέρδη ενώ η αναλογία κερδισμένων χαμένων επιδεινώθηκε σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2009 προσεγγίζοντας επικίνδυνα το 50 – 50 (54/46). Οι κερδοφόρες εισηγμένες εταιρίες το α’ τρίμηνο δούλεψαν περισσότερο για να συνεισφέρουν στο κράτος παρά στους μετόχους τους. Η έκταση της εισφοράς είναι τέτοια που αντιστοιχεί σχεδόν στο καθαρό αποτέλεσμα ενός τριμήνου και ειδικά στις τράπεζες ήταν ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι ισολογισμοί κινήθηκαν κοντά στο «νεκρό τους σημείο». Οι εισηγμένες πάντως δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει με την έκτακτη εισφορά καθώς η πλήρη ενσωμάτωση στα μεγέθη θα γίνει στις ανακοινώσεις εξαμήνου. Το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο θεωρούμε ότι έχει εμφανιστεί στις λογιστικές καταστάσεις.
Με τις τράπεζες να έχουν αρνητική συνεισφορά στο φετινό α’ τρίμηνο (-157 εκ. ευρώ) οι εκπλήξεις και οι διακριθέντες του τριμήνου θα πρέπει να αναζητηθούν στις κυριότερες εμποροβιομηχανικές εταιρίες οι οποίες έδειξαν καλύτερο πρόσωπο ακόμα και στον κύκλο εργασιών τηρουμένων των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν σε επίπεδο οικονομίας. Ο ρυθμός της μείωσης των κερδών στις εμποροβιομηχανικές εταιρίες κινείται κοντά στο 37% αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος λόγω της υψηλής κερδοφορίας που είχε κατά τις προηγούμενες χρήσεις είχε μεγαλύτερο απόθεμα «λίπους» να κάψει.
Οι εξαγωγικές εταιρίες και οι θυγατρικές στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να «ξεπληρώνουν» τις επενδύσεις που έγιναν φέρνοντας φρέσκο πελατολόγιο αλλά και εναλλακτικές προώθησης των αποθεμάτων ώστε να μειώνεται η ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης. Στην πλειονότητα τους οι επιχειρήσεις δείχνουν να κινούνται πολύ προσεκτικά στην αύξηση των αποθεμάτων και το δανεισμό τους διατηρώντας ικανοποιητική ρευστότητα στους ισολογισμούς τους. Η συρρίκνωση πάντως των περιθωρίων κέρδους για το μεν λειτουργικό (13%) και το καθαρό (2,9%) δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στο να καταστούν ανταγωνιστικές οι ελληνικές βιομηχανίες και σαφώς αυξάνει το κίνδυνο από τις όποιες διακυμάνσεις εμφανιστούν αργότερα στην ζήτηση ή την ρευστότητα.
Η μικρή ενίσχυση που παρατηρείται στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στην αύξηση της αξίας των πωλήσεων στις εταιρίες Πετρελαιοειδών και τα Διυλιστήρια (~ +1,1 δις ευρώ) κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα και στις αυξήσεις στην φορολογία της εμπορίας τους.
Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα από την άλλη πλευρά δεν άφησε ανεπηρέαστη την εικόνα κερδών κλάδων οι οποίοι έχουν σαν βάση του κόστους παραγωγής την βενζίνη και το πετρέλαιο. Ο κλάδος των μεταφορών κινείται στο κόκκινο με ζημιές 85,5 εκατομμυρίων καθώς εκτός από τα καύσιμα το α’ τρίμηνο είναι από τα χειρότερα σε επίπεδο επιβατικής κίνησης επιβαρημένο και από την γενικότερη εικόνα συντηρητισμού που διαπνέει πλέον την κατανάλωση.Το α’ τρίμηνο επηρεάστηκε σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών εταιριών από την μετατόπιση της Πασχαλινής αγοραστικής ζήτησης η οποία συγκράτησε την μείωση τωνπωλήσεων στο λιανικό εμπόριο καθώς και από προσφορές και «προ-εκπτώσεις» οι οποίες ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα τον Ιανουάριο. Από τους πιο ευάλωτους κλάδουςαποδείχθηκαν αυτοί της ένδυσης και των επίπλων. Ακόμα και ο μη ελαστικός κλάδος των υπηρεσιών υγείας εμφανίζει κάμψη άνω του 50% στα καθαρά κέρδη και άνω του 35% στα λειτουργικά αποτελέσματα.
Στους κλάδους με την καλύτερη επίδοση κερδών ξεχωρίζουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες με το σύνολο των εταιριών να είναι κερδοφόρο και μάλιστα με σημαντική αύξηση κερδών έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου (+384%) το οποίο αποδίδεται στην ωρίμανση του κύκλου των αποθεμάτων και την εισροή κερδών από πραγματοποιηθείσες πωλήσεις.
Καλή εικόνα είχαν και οι επενδυτικές εταιρίες (5,6 εκ. ευρώ) οι οποίες φαίνεται να πιστεύουν περισσότερο τις ξένες αγορές και να κινούνται στην Ελληνική αγορά κάνοντας χρήση αντισταθμιστικών εργαλείων. Είναι από τις λίγες φορές που παρατηρείται μια τόσο μεγάλη απόκλιση στην κερδοφορία των εταιριών σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη, ένα φαινόμενο ευχάριστο που αν μην τι άλλο δείχνει κάποια διορατικότητα σε επίπεδο θεσμικής διαχείρισης.
Η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης ήταν ορατή στην πορεία των εσόδων των έντυπων μέσων αλλά και της τηλεόρασης. Ειδικά στα έντυπα η μείωση των εσόδων κατά 7% σε συνδυασμό με την διατήρηση του ανταγωνισμού μέσω των προσφορών χτύπησε και στα λειτουργικά αποτελέσματα (-15 εκ. ευρώ) με το σύνολο του κλάδου να καταγράφει αθροιστικές ζημιές 22 εκ. ευρώ ενώ καμία εταιρία δεν εμφανίζει αύξηση κερδών στο τελικό αποτέλεσμα. Οι συσσωρευμένες ζημιές εκτιμούμε ότι πλέον βάζουν τον κλάδο στο δίλλημα της συγκέντρωσης ή της αναζήτησης νέων κεφαλαίων μέσω αυξήσεων αφού πλέον τα ίδια κεφάλαια έχουν μειωθεί σε κρίσιμα επίπεδα. Η αναστολή του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων συρρίκνωσε για ένα ακόμα τρίμηνο τους άμεσα εξαρτώμενους κλάδους της πληροφορικής και των κατασκευών. Ειδικά στις κατασκευές ακόμα και ανθεκτικές εταιρίες (Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ) εμφανίζουν μειώσεις στην δραστηριότητα τους παρά τα υψηλά ανεκτέλεστα καθώς είναι δυσκολότερη η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την αύξηση του κύκλου εργασιών.
Πρωταγωνιστές
Σε επιμέρους εταιρίες ξεχωρίζουμε ως ανθεκτικότερες και με αυξημένα κέρδη τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Folli Folie ΚΑΕ, Coca cola, ΔΕΗ, Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Lamda Development, EXAE και Καρέλιας. Ειδικά οι τέσσερις πρώτες έχουν καλύψει ήδη τα κέρδη του 2009 με την συμβολή έκτατων παραγόντων που όμως δεν θα επηρέαζαν την θετική εικόνα στα κέρδη. Σε ότι αφορά την Καρέλιας αν και η εταιρία δεν εμφανίζει αξιοσημείωτη χρηματιστηριακή εμπορευσιμότητα η αύξηση στα καθαρά κέρδη κατά 30% (6,7 εκ. ευρώ) και του κύκλου εργασιών κατά 15% σε ένα εχθρικό φορολογικό και νομοθετικό περιβάλλον χρήζει ειδικής μνείας ως παράδειγμα επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς. Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Elinoil, Cyclon, Πλαίσιο, Intracom Κατασκευές, Καραμολέγκος, Καράτζης, Eurodrip, Autohellas, Κυριακίδης, FG Europe και MLS Πληροφορική. Στα κυριότερα turn around stories από τις 21 περιπτώσεις που γύρισαν θετικές επισημαίνουμε τις Εγνατία Τράπεζα, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Κλωνατεξ, Mermeren ΟΛΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ζήνων, Σάνυο, Πετρόπουλος με πολλούς ωστόσο αστερίσκους έκτακτης κερδοφορίας για κάποιες από τις προαναφερόμενες. Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες –πέρα από όσες έχουν επισημανθεί κλαδικά- που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις MIG, Nutriart, Fortnet, Intracom, HOL, Αττικατ, Σιδενορ, Πετζετάκις, Τεγόπουλος, Εδραση, Δεσμός, Βωβός κ.α, που για τα δεδομένα της χρήσης είναι μάλλον απίθανο να επιτύχουν κάποια θεαματική ανατροπή εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr