Η προθεσμία που είχαν για να συμμορφωθούν με την σχετική αγορανομική διάταξη του 2008, έχει λήξει, και μπροστά και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά καυσίμων, το υπουργείο Οικονομίας κάνει χρήση του όπλου που του δίνει ο νόμος, και παραπέμπει το θέμα στον εισαγγελέα.
Αν και η εφαρμογή της αγορανομικής είναι υποχρεωτική, εντούτοις από τον Οκτώβριο του 2008 οπότε και ξεκίνησε το Παρατηρητήριο μέχρι σήμερα, ούτε 300 πρατηριούχοι δεν συμμετέχουν σε αυτό, από ένα πανελλαδικό σύνολο άνω των 8.000. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ελαφρά μόλις την τελευταία εβδομάδα, και κατόπιν των κυβερνητικών πιέσεων ότι θα αρχίσουν παραπομπές στον εισαγγελέα.
«Δεν έχουμε πρόσβαση σε υπολογιστή»
Σαν βασικά τους επιχειρήματα οι πρατηριούχοι επικαλούνται τεχνικά κωλύματα, όπως για παράδειγμα ότι πολλοί δεν διαθέτουν πρόσβαση σε υπολογιστή, παρ' ότι όμως η τροποποιημένη αγορανομική διάταξη (του 2009) τους δίνει τη δυνατότητα να αποστείλουν τα στοιχεία τους ακόμη και με sms, καθώς επίσης να εξουσιοδοτούν τις κατά τόπους Νομαρχίες να εισάγουν εκείνες τις τιμές στο σύστημα. Σκέψη του υπουργείου είναι να τροποποιήσει την αγορανομική, και αντί για απλή παραπομπή στον εισαγγελέα, να προβλέπει στο εξής απευθείας επιβολή προστίμων.
Πρατηριούχος πωλεί 1,65 ευρώ στη Σαλαμίνα!
Στο μεταξύ, σε πάνω από 1,40 ευρώ το λίτρο εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης, μετά και από τη μετακύλιση του νέου αυξημένου ΦΠΑ (από 19% σε 21%) που τίθεται από σήμερα σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι ακριβά πρατήρια εθνικών οδών, νησιών και απομακρυσμένων περιοχών θα πωλούν και προς 1,60 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χθες, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, πρατηριούχος στη Σαλαμίνα, ένα τέταρτο δηλαδή της ώρας από το λιμάνι του Πειραιά, βρέθηκε να πουλά βενζίνη 95 οκτανίων (όχι ενισχυμένη) προς 1,65 ευρώ!
Μερίδα πάντως πρατηριούχων δηλώνει ότι θα επιχειρήσει να απορροφήσει στο σύνολό της ή κατά ένα μέρος την αύξηση του ΦΠΑ, ώστε η επίπτωσή της να είναι όσο το δυνατό μικρότερη, στα καύσιμα, στα είδη αξεσουάρ, λιπαντικών και σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει. Πρόκειται για τη δεύτερη ομοσπονδία που έχει δημιουργηθεί από πέρυσι στο χώρο των πρατηριούχων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), που εκπροσωπεί 6 νομούς (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά) με λίγο πάνω από 1.000 πρατηριούχους, και που καλεί τα μέλη της να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Τα μέλη της ΠΟΠΕΚ δεν συμμετέχουν στην απεργία της προσεχούς Πέμπτης 18ης Μαρτίου που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ).
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr