Μιλώντας στην εφημερίδα ο κ. Aras, τόνισε ότι «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη στην Τουρκία. Το 2010 σχεδιάζουμε να ανοίξουμε 50 νέα υποκαταστήματα και να προσλάβουμε 1250 υπαλλήλους».
Το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος του ομίλου υπογράμμισε ακόμη ότι το 2010 θα είναι «ένα ακόμη καλό έτος» για την τουρκική τράπεζα, προβλέποντας αύξηση χορηγήσεων κατά 23%.
Εντούτοις, ο κ. Aras μιλώντας γενικά για τον τραπεζικό κλάδο το 2010 τόνισε ότι «τα margins θα συρρικνωθούν σημαντικά, τα έσοδα από τόκους το ίδιο, ενώ τα περιθώρια κέρδους από δάνεια και καταθέσεις δεν θα δείξουν την ίδια ταχεία ανάπτυξη όπως το 2009. Εάν ο κλάδος πετύχει τα ίδια καθαρά κέρδη με αυτά του 2009, τότε θα μιλάμε για επιτυχία», πρόσθεσε.
Επίσης ο επικεφαλής της Finansbank πρόσθεσε ότι το ειδικό βάρος της Finansbank στον όμιλο της Εθνικής τράπεζας αυξήθηκε το 2009 ως αποτέλεσμα τις διεθνούς κρίσης στο 33% από 24%.
"Κοιτούμε για πιθανές ευκαιρίες εξαγορών".
Σχετικά με τα σχέδια επέκτασης της τράπεζας, ο κύριος Aras επισήμανε ότι «ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας που βρίσκεται ήδη σε φάση εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται τα επόμενα 4-5 χρόνια να συνεχίσει την πορεία αυτή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τραπεζών να μειωθεί. «Εμείς αξιολογούμε τις όποιες ευκαιρίες και βρισκόμαστε από την πλευρά των αγοραστών», τόνισε.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων της Finansbank αυξήθηκε από 7.751 το 2006 σε πάνω από 10.000 το 2009 και ο αριθμός των υποκαταστημάτων της σε 461 από 152, 3 χρόνια πριν.
Οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν από τα 9.9 δις. λίρες Τουρκίας στα 16 δις. στα τέλη του 2009, ενώ οι χορηγήσεις έφτασαν τα 20.9 δις. από 12,1 δις.
Τα στεγαστικά δάνεια που χορήγησε η τράπεζα αυξήθηκαν επίσης στα 4,25 δις. λίρες από 1,1 δις. το 2006, ενώ ο αριθμός των πελατών πιστωτικών καρτών αυξήθηκε στα 3 εκατ. 486 χιλιάδες.
Ο επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου της Εθνικής τράπεζας απαντώντας στο ερώτημα με ποιο τρόπο θα συνεχίσει η τράπεζα την επέκτασή της, απάντησε ως εξής: «Η Finansbank από το παρελθόν ήταν μια πολύ δημιουργική, πρωτοπόρα και εμπνευσμένη τράπεζα. Ο κύριος Husnu (Ozyegin- ο πρώην ιδιοκτήτης της τράπεζας) έθεσε αυτά τα θεμέλια και η τράπεζα απέκτησε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Εθνική τράπεζα άφησε τη διεύθυνση της τράπεζας στην εγχώρια διοίκηση. Έθεσε βέβαια στόχους σε ζητήματα γενικής στρατηγικής αλλά άφησε την καθημερινή λειτουργία να τη διαχειριστεί η εγχώρια διοίκηση. Έτσι, επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της Finansbank».
Μ.Ρ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr