Ο πρώτος λόγος είναι οι αποτιμήσεις. Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως αν και διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τον μέσο όρο των αποτιμήσεων πριν το 1995 ( με βάση τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για επισφάλειες) , ωστόσο οι περαιτέρω διαγραφές και η απο-μόχλευση θα αλλάξουν το σκηνικό αυτό.
Ο δέυτερος λόγος είναι τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ( pre-provisioning profIts, PPP ). Η Credit Suisse εκτιμά ότι θα κινηθούν 7% υψηλότερα στην Ευρώπη και 9% χαμηλότερα στις ΗΠΑ το 2009, σε σχέση με το 2007. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα PPP θα μειωθούν φέτος 30-50%. Αυτό κάνει τις τράπεζες πολύ πιο ευάλωτες τόσο σε ότι αφορά την εικόνα χρηματοδότησης όσο και τα έσοδα από καταθέσεις.
Ο τρίτος λόγος είναι πως υπάρχουν ακόμη πολλές ζημιές των τραπεζών που θα δουν το φως στο προσεχές διάστημα και θα αναγνωρηστούν αργότερα μέσα στον κύκλο, όταν τα defaults θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Επίσης, οι τραπεζικές μετοχές συνήθως πιάνουν πάτο 6-12 μήνες πριν τον πάτο της αγοράς κατοικίας. Η αμερικάνικη αγορά κατοικίας η οποία είναι εξαιρετικά φθηνή πλέον, αναμένεται να πατώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες όμως στην Ευρώπη ακόμη εκτός από την Γερμανία, η αγορά κατοικίας παραμένει ακριβή.
Τέλος, ιστορικά οι τραπεζικές μετοχές υπεραποδίδουν κατά 46% στο πρώτο εξάμηνο του έτους που ακολουθεί μια τραπεζική κρίση, όμως αυτή τη φορά έφτασαν σε αυτό το επίπεδο σε μόλις τρεις μήνες .
Για αυτούς τους λόγους η C.S παραμένει ελαφρώς underweight στον διεθνή τραπεζικό κλάδο ωστόσο τονίζει πως συνεχίζει να προτιμά τις τράπεζες με χαμηλή μόχλευση σε χώρες με χαμηλή μόχλευση όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ελλάδα και η Σιγκαπούρη. Από την Ελλάδα οι αγαπημένες της είναι η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Eurobank και η Εθνική στις οποίες και δίνει σύσταση υπεραπόδοσης.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr