Το πρώτο σενάριο είναι να δοθεί το «πράσινο φως» σε όλους όσους έχουν κάνει αίτηση και από εκεί και πέρα όσοι κατασκευάσουν πρώτοι τα έργα να τύχουν τις ευνοϊκές τιμές πώλησης του ρεύματος στο ΔΕΣΜΗΕ.
Πρόκειται για το λεγόμενο ιταλικό μοντέλο, την τακτική δηλαδή που εφαρμόσθηκε πέρυσι στην Ιταλία, η οποία αντιμετώπιζε παρόμοιο «συνωστισμό» ενδιαφερομένων επενδυτών με τον δικό μας
Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει ένας επιμερισμός της ζητούμενης ισχύος και να δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές μόνο ένα ποσοστό των μεγαβάτ που ζήτησαν. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι, αν ένας επενδυτής υποβάλει πρόταση για φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 20 κιλοβόλτ, με βάση την αξιολόγηση της ΡΑΕ, θα του χορηγηθεί άδεια π.χ. για μονάδα 10 κιλοβόλτ.
Η «πληθώρα» των αιτήσεων
Η διαχείριση του πληθωριστικού ενδιαφέροντος για την υλοποίηση επενδύσεων σε φωτοβολταικά συστήματα, αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τη ΡΑΕ.
Με βάση τα στοιχεία της σε ότι αφορά τις "εξαιρέσεις", δηλαδή τα φωτοβολταικά κάτω των 150 κιλοβόλτ, μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα, υποβλήθηκαν3.607 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 382,7 ΜW. Όμως για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί ώς το 2010 απαιτούνται μόνο 150 ΜW.
Μέχρι σήμερα η ΡΑΕ έχει χορηγήσει 969 άδειες που αντιστοιχούν σε 100 ΜW και μόλις φτάσει να εγκρίνει έργα ισχύος 150 ΜW, η διαδικασία αξιολόγησης θα σταματήσει αυτόματα. «Σχεδόν 2 στις 3 αιτήσεις για τα μικρά φωτοβολταϊκά, ή το 61% δεν έχουν καμία πιθανότητα να εγκριθούν. Πρόκειται για 233 ΜW», εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της Αρχής.
Τι θα γίνει με τα έργα άνω των 150 κιλοβόλτ
Σε ότι αφορά τα μεγαλύτερα έργα, ισχύος άνω των 150 κιλοβόλτ υποβλήθηκαν 1500 αιτήσεις συνολικής ισχύος άνω των 2.500 MW, όταν και πάλι ο εθνικός στόχος δεν απαιτεί πάνω από 474 MW. Οι περισσότερες από αυτές τις αιτήσεις κατατέθηκαν στους πρώτους κύκλους , δηλαδή τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, καλύπτοντας ήδη μεγάλο μέρος του εθνικού στόχου .
Όσοι υπέβαλαν τα αιτήματά τους στους επόμενους κύκλους, δηλαδή από τον Αύγουστο ως και το Δεκέμβριο, γνώριζαν - λένε στην Ανεξάρτητη Αρχή- ότι ούτως ή άλλως δεν έχουν πιθανότητα να αξιολογηθούν, αφού ο εθνικός στόχος είχε ήδη υπερκαλυφθεί...
1ο σενάριο: Το ιταλικό μοντέλο
Τα σενάρια λοιπόν που συζητά η ΡΑΕ με τους εμπλεκόμενους φορείς , δηλαδή το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταικών, είναι τα εξής: Tο πρώτο, είναι το λεγόμενο ιταλικό μοντέλο, και προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα δώσει άδειες σε όλους τους επενδυτές που υπέβαλαν άδειες κατά τον κύκλο του Ιουνίου για να "τρέξουν" τα έργα τους, εφόσον τηρούν τη στοιχειώδη νομιμότητα.
Από εκεί και πέρα όποιος καταφέρνει να κατασκευάσει το έργο, θα απολαμβάνει των ευνοϊκών ρυθμίσεων της νομοθεσίας, δηλαδή την επιδοτούμενη τιμή πώλησης της φωτοβολταικής κιλοβατώρας στο ΔΕΣΜΗΕ προς 0,45 και 0,50 ευρώ, για το ηπειρωτικό και το νησιωτικό σύστημα αντίστοιχα.
Όσοι δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα τους, θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Προγράμματος και να επωφεληθούν της επιδοτούμενης τιμής της ηλιακής κιλοβατώρας που θα ισχύει τότε.
Ανάλογη στρατηγική εφαρμόσθηκε πέρυσι στην Ιταλία, η οποία αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με εμάς, και ήδη είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Το πρόγραμμα άλλωστε προβλέπει ότι αν έπειτα από μία διετία από την ημέρα χορήγησης της άδειας ο επενδυτής δεν την αξιοποιήσει, η ΡΑΕ αναστέλλει την ισχύ της- και επομένως θα δοθεί σε κάποιον από τους εκατοντάδες επενδυτές που στη φάση αυτή έμειναν εκτός νυμφώνος.
2ο σενάριο : Επιμερισμός των αιτήσεων
Το άλλο σενάριο είναι να γίνει επιμερισμός των αιτήσεων του Ιουνίου και με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, να δοθεί στους επενδυτές ένα ποσοστό των μεγαβάτ που ζήτησαν. Αν δηλαδή ένας επενδυτής υποβάλει πρόταση για αιολικό πάρκο ισχύος 40 kW, με βάση την αξιολόγηση της ΡΑΕ, θα του χορηγηθεί άδεια π.χ. για μονάδα 20 kW. Το μέτρο αυτό ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταικ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr