Η ΒΝΡ παραμένει Overweight για τις μη κυκλικές μετοχές και συγκεκριμένα για τους κλάδους του πετρελαίου, αερίου, ποτών, φαρμακευτικών και ασφαλειών και Underweight για τις τράπεζες και τις κυκλικές μετοχές λιανικής. Επίσης, συστήνει αύξηση των θέσεων σε μετοχές ανάπτυξης (Growth) έναντι των μετοχών αξίας (Value), καθώς και στημεγάλη κεφαλαιοποίηση, έναντι της μικρής.
Mε βάση τους δείκτες p/e, οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Το p/e του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Stoxx 600 για το επόμενο 12μηνο έχει υποχωρήσει κοντά στο 12χ, που είναι κάτω από τον 20ετή μέσο όρο του 12,5χ. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση αυτή εδράζεται στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 10% στο 2008, που σύμφωνα με την ΒΝΡ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΒΝΡ για ανάπτυξη της ανά μετοχή κερδοφορίας κατά 5%, το p/eτου DJ Stoxx 600 το επόμενο δωδεκάμηνο θα διαμορφωθεί στο 12,6.
Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, κινητήριος δύναμη για τις χρηματαγορές το 2008 θα αποτελέσει η μείωση του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, Ευρώπης και Αγγλίας. Έτσι, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα φθηνές οι χρηματαγορές στην παρούσα φάση του οικονομικού κύκλου, ωστόσο, οι σταθερά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων θα επιτρέψουν, έστω και μετριοπαθή ανάπτυξη των p/e.
Η μεγαλύτερη απειλή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά το τρέχον έτος θα ήταν η ύφεση της καταναλωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ και η περαιτέρω υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου. Επίσης, μια ενδεχόμενη περαιτέρω σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων εταιρικού δανεισμού, θα υπέσκαπτε τις αποτιμήσεις των μετοχών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση, παρά αύξηση των Ρ/Ε. Ο πληθωρισμός δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο, σύμφωνα με τη ΒΝΡ, δεδομένων των αποπληθωριστικών τάσεων που εμφανίζονται σε ορισμένες στεγαστικές αγορές της Ευρώπης, καθώς και αυτής των ΗΠΑ, όπως επίσης και λόγω και των αισθητά χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης.
Οσον αφορά τα μακροοικονομικά, η ΒΝΡ εκτιμά ότιη ΕΚΤθα μειώσει τελικά το βασικό επιτόκιο του ευρώ, κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,5% εντός του 2008, ακολουθώντας τη Fed, λόγω της επιβράδυνσης των ρυμών ανάπτυξης, της εξασθένησης του δολαρίου και του υψηλού πληθωρισμού.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 25 χρόνια, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ακολουθούνταν πάντα, απότη Bundesbank πρώτα και την ΕΚΤ έπειτα, με το χρονικό διάστημα αντίδρασης να κυμαίνεται από ένα ως οκτώ μήνες. Η μόνη εξαίρεση ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Bundesbank δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει τη Fed, εξαιτίας του πληθωριστικού σοκ, ως αποτελέσματος της επανένωσης της Γερμανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr