Η συμφωνία αυτή αποτελεί άλλο ένα σταθερό βήμα προς την κυριαρχία της Μόσχας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Το γιγαντιαίο αυτό έργο, το οποίο θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 20 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αναμένεται να εγκαινιαστεί στα τέλη του 2010, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας,Victor Khristenko - ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της Ρωσίας στον ενεργειακό χάρτη, ενώ πυροδοτεί παράλληλα φόβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αύξηση της ενεργειακής της εξάρτησης από το Κρεμλίνο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν τρόπους για να απαγκιστρωθούν από τη Μόσχα. Λίγο μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας, η οποία ενισχύσει τη σχεδόν μονοπωλιακή θέση που κατέχει η Ρωσία στις εξαγωγές του τουρκμενικού φυσικού αερίου, καθώς η τελευταία ελέγχει ήδη, μέσω της Gazprom, περίπου το 80% των εξαγωγών του αερίου του Τουρκμενιστάν, ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin, ο οποίος ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας μαζί με τον Καζάκο ομόλογό του Nursultan Nazarbayev, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατασκευή του αγωγού, που όπως δήλωσε «θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη».
Οπως είναι, βέβαια, φυσικό η ΕΕ κάθε άλλο παρά συμμερίζεται τον «ενθουσιασμό» του Ρώσου ηγέτη, καθώς βλέπει να απομακρύνονται τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα της επίτρεπε να παρακάμψει τη Ρωσία, αποκτώντας έτσι απευθείας πρόσβαση στο τουρκμενικό φυσικό αέριο. Παρόλο που, καμιά λεπτομέρεια δεν διέρρευσε, τουλάχιστον όχι αμέσως μετά την υπογραφή, για τις αμοιβαίες δεσμεύσεις της Ρωσίας, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις τους σε αυτό το γιγάντιο έργο, η νέα συμφωνία μειώνει αισθητά το περιθώριο διαπραγμάτευσης των Ευρωπαίων με το Τουρκμενιστάν. Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι αναμενόμενο θα επαναφέρει στο προσκήνιο την υποβόσκουσα σύγκρουση ΡωσίαςΔύσης, για τα ενεργειακά αποθέματα της Κασπίας. Κυρίως διότι ο εν λόγω αγωγός είναι φύση ανταγωνιστικός του TPC και ασφαλώς του Nabucco, αφού περαιτέρω εξασφάλιση από πλευράς Κρεμλίνου των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, του Καζακστάν, αλλά και του Ουζμπεκιστάν (δεδομένης της σχετικά μικρής παραγωγής του Αζερμπαϊτζάν και της συνακόλουθης αδυναμίας του να καλύψει τα ενεργειακά σχέδια Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, όπως αυτό του ITG) περίπου αυτόματα υποδηλώνει τον δραστικό περιορισμό του ενδεχομένου κατασκευής του πολυπόθητου υποθαλάσσιου αγωγού που θα παρακάμπτει τη Ρωσία. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να επισημάνουμε πώς σε ότι αφορά τα προβλήματα που ενέχει η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου αγωγού, πέρα της μη επίλυσης του νομικού καθεστώτος της Κασπίας, και πέρα των περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκύπτουν υπάρχουν δύο, επιπλέον, σοβαροί λόγοι γεωλογικής φύσης οι οποίοι καθιστούν την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού πετρελαίου ή φυσικού αερίου υπό την Κασπία σχεδόν αδύνατη. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο βυθός της τελευταίας είναι άνισος καθώς ο πυθμένας της παρουσιάζει μεγάλες αυξομειώσεις γεγονός το οποίο καθιστά την δημιουργία ενός υποθαλάσσιου αγωγού αρκετά δύσκολη. Ενώ ο δεύτερος, είναι ότι η περιοχή της Κασπίας είναι αρκετά σεισμογενής. Παρόλο, λοιπόν, που οι ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες επιμένουν να υπογραμμίζουν πως η κατασκευή του TPC θα βελτιώσει τη λεγόμενη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών της Ευρώπης, εντούτοις δεν φαίνεται να επιδεικνύουν και την ανάλογη βούληση για τη χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών χρηματικών πόρων για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου, γιατί ακριβώς οι αμφιβολίες σχετικά με αναμενόμενα κέρδη αυξάνονται. Το κόστος κατασκευής του εν λόγω αγωγού, υπολογίζεται να είναι υπέρογκο, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν εξευρεθεί οι σίγουρες εκείνες πηγές που θα του εξασφαλίζουν πλήρη και συνεπώς κερδοφόρα λειτουργία.
Κλείνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την συμφωνία είναι η Ρωσία. Το Κρεμλίνο, το οποίο αποσκοπεί στη διατήρηση του αποκλειστικού ελέγχου των εξαγωγών προϊόντων ενέργειας, βγαίνει ισχυρά ενδυναμωμένο από αυτή την συμφωνία-κλειδί, καθώς σε οικονομικό επίπεδο, η συμφωνία ενισχύει το ρωσικό μονοπώλιο, αφού όλοι οι αγωγοί που μετ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr