Οι τραπεζίτες που προκρίθηκαν μέσα στο 2007ήταν σαφώς ο Α. Βγενόπουλος του ομίλου Marfin, η Δ. Μηλιάκος της ΑΤΕ Bank , o T. Αράπογλου της Εθνικής αλλά και οι διοικήσεις της Eurobank και Πειραιώς Ν. Νανόπουλος και Μ. Σάλλας αντίστοιχα αλλά και ο Τ. Κολλίντζας της Attica bank και ο Α. Ηλιάδης της Κύπρου.
Οι τραπεζίτες που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της αγοράς μέσα στο 2008 θα είναι πάλι ο Α. Βγενόπουλος , η διοίκηση Κωστόπουλου, Μαντζούνη της Alpha bank, το management της Proton bank υπό τους Α. Αθανάσογλου και Η Λιανό αλλά και η διοίκηση της Pro bank υπό τον κ Δαμανάκη.
Το 2007 συνολικά μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά της Marfin.
Στις αρχές ξεκίνησε περιπετειοδώς η πορεία του ομίλου καθώς βρισκόταν σε επιχειρηματική διαμάχη με την Πειραιώς και την Κύπρου ωστόσο η πραγματοποιήσει επιτυχώς της μεγαλύτερης αύξησης κεφαλαίου στην Ελλάδα ύψους 5,19 δις ευρώ σαφώς και μονοπώλησε το ενδιαφέρον όχι μόνο της ελληνικής αλλά και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Σύντομα με σημαντικές εξαγορές όπως της Vivartia , Attica Group και με την μεγαλύτερη ιδιωτική συμμετοχή στον ΟΤΕ με ποσοστό 19,4% η MIG αποτέλεσε την εταιρία με την μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση.
Όμως και στο νέο έτος το 2008 ο όμιλος της Marfin θα παραμείνει στο προσκήνιο καθώς η Dubai Investment Group θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό στην MIG στην τιμή των 7% μάλλον τέλη Ιανουαρίου καθώς και στην Marfin Popular. Παράλληλα θα αποσαφηνισθεί και το τοπίο στον ΟΤΕ ενώ αναμένονται και άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Ο Δ. Μηλιάκος διοικητής της ΑΤΕ βρέθηκε στο προσκήνιο καθώς η τράπεζα καταφέρνει να αποκτά ισχυρά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά ωστόσο το 2008 εκτιμάται ότι θα είναι η χρονιά της ΑΤΕ.
Θα υπάρξουν μπαράζ εξελίξεων στις χρηματοοικονομικές θυγατρικές όπως στην ΑΤΕ Ασφαλιστική και στην FBBank , στις μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές, θα πωληθούν συμμετοχές σε άλλες εταιρίες ενώ θα πραγματοποιηθεί και το placement του 10%.
Χρηματιστηριακά επίσης η ΑΤΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς.
Ο Τ. Αράπογλου της Εθνικής βρέθηκε στο προσκήνιο καθώς η εξαγορά της Finansbank αποδεικνύεται μακράν η πιο επιτυχημένη εξαγορά στο εξωτερικό που έχει πραγματοποιήσει ελληνική τράπεζα.
Το 2008 σχεδιάζονται επιλεκτικές εξαγορές στο εξωτερικό ενώ ήδη επεξεργάζεται η διοίκηση και το μεγάλο σχέδιο την εξαγορά τράπεζας στην Κεντρική Ευρώπη.
Οι διοικήσεις της Eurobank και της Πειραιώς βρέθηκαν στο προσκήνιο καθώς κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δύο σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου καιπαράλληλα να καλυφθούν πλήρως.
Ο Τ. Κολλίντζας της Attica bank αποτέλεσε πρόσωπο επίσης της χρονιάς καθώς κατάφερε να εξυγιάνει πλήρως της τράπεζα , να προχωρήσει σε μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου και πλέον να θέτει σε προτεραιότητα την ομαλή ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Επίσης ο Α. Ηλιάδης της τράπεζας Κύπρου για δύο λόγους αφενός γιατί κατάφερε να αποκρούσει την Marfin και παράλληλα να ενισχύσει κερδοφορία και κεφαλαιοποίηση. Ήδη οι ξένοι ελέγχουν το 35% με 36% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το 2008 ο Α. Βγενόπουλος θα παραμείνει στο επίκεντρο λόγω επιχειρηματικών εξελίξεων, η διοίκηση της Proton bank λόγω του deal με την ισραηλινή Hapoalim , ο Δαμανάκης της Pro bank λόγω της εισαγωγής στο χρηματιστήριο κ.α.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr