Για παράδειγμα, η μετοχή της Ιντεάλ ενισχύθηκε κατά 512% σε ένα χρόνο ή η Vell Group, πρώην Τασόγλου, κατά 279%. Μέσα στις περιπτώσεις μετοχών που ξεχώρισαν βλέπουμε μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, που οι ξένοι διαθέτουν ισχυρή παρουσία. Για παράδειγμα, η Kλουκίνας Λάππας πέτυχε απόδοση κατά 96%, η Sprider, πολύ περισσότερο, κατά 223,45%, ο Σαράντης με πάνω από 74%, τα Σωληνουργεία Κορίνθου κατά 70,86%, ΕΧΑΕ κατά 70,45%, Φουρλής κατά 63,76%, Jumbo κατά 48,61%, Νεοχημική πάνω από 30% κ.ά. Ο κλάδος της ενέργειας είναι πολλά υποσχόμενος και για το 2008. Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ πέτυχε απόδοση πάνω από 50%, η ΔΕΗ κατά 81,7%, ο όμιλος της ΓΕΚ πάνω από 20%, Μυτιληναίος πάνω από 14% κ.ά.
Στις αποδόσεις του κλάδου των τραπεζών ηγήθηκε η μετοχή της Εθνικής με κέρδη 34,51%, για να ακολουθήσει η Πειραιώς με 15,53%, η Alpha Bank με 8,90% και η Eurobank με 8,21%. Οι αποδόσεις στις τράπεζες θα μπορούσαν να ήταν υψηλότερες αν δεν βρίσκονταν στο στόχαστρο των πωλητών από τον Αύγουστο και μετά που ξέσπασε η κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.
Αποδόσεις με εγγύηση του... Ελληνικού Δημοσίου
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΔΕΚΟ, τα μονοπώλια, όπως αποκαλούνται στην χρηματιστηριακή γλώσσα περιλαμβάνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια των εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών. Οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, κρύβουν ευκαιρίες, αλλά δεν παύουν ως μετοχές να είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες, εξαιτίας της μικρής διασποράς τους. Πρώτος σε αποδόσεις φιγουράρει ο ΟΛΘ, με 94,12%, ακολουθεί η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) με 77,63%, ο ΟΛΠ με 64,39% και ιστορικά υψηλά, η ΕΥΔΑΠ με 59% και λιγότερο ο ΟΤΕ με περίπου 10%.
Στον αντίποδα τώρα, δηλαδή στις μετοχές εκείνες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες το 2007 απαντώνται πολλά από τα αποκαλούμενα «διαμάντια» του παρελθόντος.
Πρώτη στη λίστα εμφανίζεται η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου με πτώση 31,35%. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή έφτασε να διαπραγματεύεται αισθητά κάτω από την τιμή εισαγωγής της, τα 12,5 ευρώ. Μεγάλες απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές της Γενικής και της Εμπορικής κατά 29,53% για την πρώτη και πάνω από 14% για την δεύτερη, εξαιτίας των προγραμμάτων αναδιάρθρωσής τους, μετά την εξαγορά τους.
Στο «κόκκινο» με απώλειες 24,31% εμφανίζεται η μετοχή της Τιτάν, που αντιμετωπίζει το εμπόδιο του χαμηλού δολαρίου, αλλά και των επιπτώσεων από την δυσλειτουργίας της μονάδας της στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Απώλειες σχεδόν κατά 20% για την Motor Oil, κατά 15,59% για τα Folli Follie και κατά 12,1% για την Aegean Airlines.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις αποδόσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr