Στο πλαίσιο της εαρινής δέσμης μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2024, η Κομισιόν παρέχει κατευθύνσεις πολιτικής στα κράτη – μέλη για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ανθεκτικής στις μελλοντικές εξελίξεις οικονομίας που θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ευημερία για όλους.
Στις ανακοινώσεις της Κομισιόν συνολικά επτά χώρες δέχονται "κίτρινη κάρτα" με τη Γαλλία και την Ιταλία να βρίσκονται ανάμεσά τους. Αντίθετα, η Ελλάδα δεν φαίνεται να διατρέχει τέτοιο κίνδυνο.
Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα, το 2023 κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2%, υπεραποδίδοντας της ΕΕ και της ευρωζώνης. Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται –αν και παραμένει υψηλός, περίπου στο 162%- το 2023, και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του φαίνονται χαμηλοί.
Για τη συνέχιση της μείωσης του λόγους χρέους προς το ΑΕΠ είναι, όμως, απαραίτητη η περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών ισοζυγίων, πέρα από την αύξηση του ΑΕΠ.
Παρά τη σημαντική μείωση στο 6,3% του ΑΕΠ, το 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υψηλό και αναμένεται να περιοριστεί ελαφρώς τα επόμενα χρόνια. Το ονομαστικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, το 2023 βελτιώθηκε και αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024 και στο 0,8% το 2025.
Αναφορικά με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), η Κομισιόν σημειώνει πως παρουσίασαν σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια και συνέχισαν να μειώνονται το 2023, όμως η εξάπλωσή τους εκτός του τραπεζικού τομέα παραμένει αργή και επομένως, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία.
Η ανεργία έχει υποχωρήσει, όμως εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή.
Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της, ενώ έχει ήδη αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, η Ελλάδα αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν συμβάλει στη μείωση των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η διατήρηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση, καταλήγει η Κομισιόν.
Ηχηρά καμπανάκια για Γαλλία, Ιταλία
Την ίδια ώρα ηχηρά καμπανάκια ακούστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο για τη Γαλλία και την Ιταλία, λόγω υπερβολικού ελλείμματος. Επίσης, υπό επιτήρηση μπαίνουν επίσης το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων της Επιτροπής, το έλλειμμα σε αναλογία με το ΑΕΠ της Ιταλίας κυμάνθηκε στο 7,4%, της Γαλλίας στο 5,5%, της Σλοβακίας και της Μάλτας στο 4,9% και του Βελγίου στο 4,4% . Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτούν από τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδα ετησίως. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις για διορθώσεις του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr