Μεταξύ των 86 τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 94% δήλωσε ότι εξετάζει μια ψηφιακή έκδοση των εθνικών τους νομισμάτων. Αυτό είναι πάνω από το 90% των 81 ερωτηθέντων σε έρευνα του 2021 που διεξήχθη από την BIS, έναν οργανισμό-ομπρέλα για τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Οι ερωτηθέντες είπαν επίσης ότι είναι πιο πιθανό να εκδώσουν ένα CBDC χονδρικής παρά μια έκδοση λιανικής μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Μια έκδοση χονδρικής θα ήταν προσβάσιμη μόνο σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ μια έκδοση λιανικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το κοινό για την καθημερινή ζωή.
Χώρες σε όλο τον κόσμο διερευνούν εάν θα παράγουν ή όχι ένα ψηφιακό νόμισμα εδώ και χρόνια, με την Κίνα να είναι μία από τις πρώτες. Η Νιγηρία και οι Μπαχάμες ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέδωσαν τα δικά τους CBDC.
«Για τα CBDC λιανικής, περισσότερες από τις μισές κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τα όρια διακράτησης, τη διαλειτουργικότητα, τις offline επιλογές και τη μηδενική αμοιβή», ανέφερε η BIS.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, διαπίστωσε επίσης ότι τα stablecoins, τα κρυπτονομίσματα των οποίων η αξία είναι συνδεδεμένη με ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο όπως το δολάριο ή ο χρυσός, σπάνια χρησιμοποιούνται για πληρωμές εκτός του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr