Η αυξανόμενη όρεξη για deals έχει ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, με τις εταιρείες asset management που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε δημόσια προσφορά, να τοποθετούνται στην αγορά με p/e 14,2 στο πρώτο μισό του 2007, πολυ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο σύμφωνα με την Putnam Lovell και πολύ πάνω από το p/e του συνόλου της αγοράς σήμερα το οποίο τοποθετείται στο 11,9. Οι τιμές αυξάνονται συνέχεια καθώς οι αγοραστές παίρνουν ακριβώς την τιμή που θα ζητήσουν και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα όμως, οι αγοραστές αναμένεται να είναι περισσότερο επιλεκτικοί ιδιαίτερα καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για εκείνες τις εταιρείες των οποίων η προμήθεια εξαρτάται κατά έναν μεγάλο βαθμό από την απόδοσή τους.
Η επενδυτική ψυχολογία απέναντι στη βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων, έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η Blackstone, το κορυφαίο private equity το οποίο αποτέλεσε την μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κλάδο τον περασμένο Ιούνιο, είδε τις μετοχές της να πραγματοποιούν βουτιά της τάξης του 32,8%. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και άλλες εταιρείες asset management, για παράδειγμα, η μετοχή της Fortress, κορυφαίο hedge fund και private equity μαζί, έχει χάσει 12% από τον περασμένο Φεβρουάριο, και οι Och-Ziff Capital Management και Gottex Fund Management, οι οποίες προχώρησαν σε δημόσιο εγγραφή μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, χάνουν ήδη 21,6% και 15,1% στο ταμπλό, αντίστοιχα. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου του asset management έχουν συνολικά απωλέσει περίπου 12% από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου.
Τα στοιχεία της Bolton Consulting δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς των 20 μεγαλύτερων εταιρειών του asset management διεθνώς, έχει αυξηθεί από το 30,8% το 2001, στο 34,4% το 2006, με το 50% αυτής τους της ανάπυξης να οφείλεται στις συγχωνεύσεις. Όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι πίσω από την αύξηση της εταιρικής δραστηριότητας από την επιθυμία για κινήσεις τύπου « χτισίματος μιας αυτοκρατορίας» οι οποίες ήταν το χαρακτηριστικό της άνθησης των deals στα τέλη της δεκαετίας του '90.
Πρώτον, σήμερα υπάρχει σημαντική και αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα private equity, τα long/short equity funds και οι πιο πολύπλοκες στρατηγικές των hedge funds, η οποία αναγκάζει κάποιους από τους κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων να βγάλουν τα τεφτέρια τους και να εξετάσουν την επέκταση της λίστας των προσφορών. Υπάρχει σημαντική ζήτηση για τους διαχειριστές κεφαλαίων στο να βρουν νέα προϊόντα και να ανακαλύψουν νέες ειδικεύσεις.
Επιπλέον, η παγκοσμιοποίηση είναι ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος εντείνει την κινητικότητα στο μέτωπο των deals. Οι αμερικάνικες εταιρείες συγκεκριμένα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να έχουν «παγκοσμιοποιημένα» προϊόντα και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, κυνηγούν πελάτες εκτός των συνόρων.
Κ. Ελευθερίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr