Δύο είναι τα μεγάλα αγκάθια για το ασφαλιστικό στη χώρα μας, σύμφωνα με την κα Βούλα Δραγάτη, επικεφαλής του τμήματος παροχών ανθρώπινου δυναμικού της Aon Hellas: Αφενός το υψηλό κόστος του που το κάνει μη ανεκτό πλέον για την ελληνική οικονομία και αφετέρου η περιορισμένη έκταση των ιδιωτικών συντάξεων.
Τα αποτελέσματα του Βαρομέτρου εκπέμπουν νέο σήμα κινδύνου για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων όχι μόνο της χώρας, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών με κυριότερο τροχοπέδη τους το φαινόμενο της πρόωρης συνταξιοδότησης. Το γεγονός ότι ένα 55% των Ευρωπαίων μεταξύ 55-64 ετών σταματά να εργάζεται και βγαίνει σε σύνταξη επιδεινώνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών συστημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις των περισσότερων Ευρωπαϊκών Κρατών καλούνται να ανταποκριθούν με δραστικά μέτρα στις απαιτητικές συνθήκες που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού και τα συστηματικά προβλήματα των κρατικών συντάξεων, ενώ η τάση ενίσχυσης των ιδιωτικών συντάξεων σημειώνει άνοδο πανευρωπαϊκά.
Δεν είναι συμπτωματικό ότι οι χώρες που έχουν τις καλύτερες κατατάξεις στο Βαρόμετρο του 2007 είναι αυτές που έχουν υψηλό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία και αντίστοιχα υψηλά ποσοστά ιδιωτικών προγραμμάτων σύνταξης.
Το Βαρόμετρο κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες που διατηρούν χαμηλά όρια συνταξιοδότησης, ενώ τα ασφαλιστικά τους συστήματα παραμένουν ανεπαρκή.
«Προφανώς και απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις στο κοινωνικο-ασφαλιστικό μας σύστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος των ιδιωτικών συντάξεων μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την οικονομία όσο και για τους ασφαλισμένους», δήλωσε ο κος Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Aon Hellas.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr