Αλλη μία ένδειξη για την απουσία του ρίσκου από την... επενδυτική όρεξη, όπως αναφέρει η τράπεζα, είναι το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του χρυσού η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τα 800 δολάρια, τονίζοντας την νευρικότητα των επενδυτών για τις προοπτικές των μετοχών και άλλων επενδύσεων υψηλού ρίσκου.
Από την άλλη μεριά, όπως διαβάσατε πρώτοι στο "R", η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι η τρέχουσα διόρθωση δεν θα ξεπεράσει το 10% και πως η ώριμη bull market θα ξανα-ανεβάσει σύντομα ταχύτητες.
Ετσι, οι επενδυτές αυτη την στιγμή έχουν στα χέρια τους δύο... τινά. Ρίσκο ή όχι; ’μυνα ή επίθεση; Η ελληνική αγορά μέσα σε αυτόν τον μήνα που θα χαρακτηρισθεί από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, έχει μία πολύ σημαντική δοκιμασία να αντιμετωπίσει. Θα κρατήσει τις 5300 ή θα λυγίσει; Ηδη η αγορά σημειώνει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς μέσα στο 2007 και ας μην ξεχνάμε, σήμερα ο γενικός δείκτης από το ιστορικό υψηλό του ... αλησμόνητου Σεπτεμβρίου του 99, απέχει μόλις 22%! ( όσο περίπου έχει «κερδίσει» φέτος, δηλ. 21%)
Ανάλογα με το ποιά στρατηγική επιλέξετε να ακολουθήσετε, εμείς σας παρουσιάσουμε ποιες μετοχές από την ελληνική αγορά είναι για ... επίθεση και ποιες είναι για άμυνα., με την βοήθεια του συντελεστή beta...
Τι είναι ο συντελεστής beta
Mε λίγα λόγια μετρά το ρίσκο μιας μετοχής. Το σημείο αναφοράς του συντελεστή είναι η μονάδα. Οταν δείκτης beta μιας μετοχής ξεπερνά την μονάδα, δείχνει πως η μετοχή έχει επιθετικά χαρακτηριστικά οπότε κινείται πιο έντονα από ότι το σύνολο της αγοράς. Δηλαδή μια μετοχή με δείκτη 1,5 σημαίνει πως για κάθε άνοδο του γενικού δείκτη κατά 1% αυτή κερδίζει 1,5%, ενώ για κάθε πτώση του γενικού δείκτη κατά 1% αυτή χάνει περισσότερο από ότι το σύνολο της αγοράς δηλαδή 1,5%, κινείται με αλλα λόγια πιο επιθετικά. Αντίθετα, μια μετοχή με beta 0,5 σημαίνει πως κερδίζει 0,5% στην άνοδο κατά 1% της αγοράς, αλλά όμως χάνει λιγότερο, 0,5%, στην πτώση κατά 1% της αγοράς, κινείται με άλλα λόγια αμυντικά.
Oι ελληνικές αμυντικές και επιθετικές μετοχές
Στον δείτκη FTSE-20, 9 μετοχές έχουν beta μεγαλύτερο της μονάδας κι αυτές είναι η Alpha Βank, η Eurobank, η Πειραιώς, η Κύπρου, η Αγροτική, , η Intralot, η Βιοχάλκο ,η Εθνική και η Εμπορική . Οπως δείχνουν τα στοιχεία η μεγάλη άνοδος του τελευταίου διαστήματος ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, έχει αυξήσει το ρίσκο σε αυτές τις μετοχές. Αντίθετα, ένα αμυντικό χαρτοφυλάκιο θα μπορουσε να περιέχει μετοχές όπως η Μότορ Οιλ , ο Τιτάνας, τα ΕΛΠΕ, o ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Cosmote, o OTE, η Ελληνική Τεχνοδομική και η Coca Cola. ( βλ. πίνακα FTSE-20)
Στον δείκτη FTSE-40 της μεσαίας κεφαλιοποίησης, μόλις 10 μετοχές, το 25% του συνόλου, θεωρούνται αμυντικές και ενέχουν λιγοτερο ρίσκο. Αυτές είναι οι : Mπάμπης Βωβός, ΚΑΕ, Forthnet, Folli Follie, Jumbo, Sprider, S&B Ορυκτά, Frigoglass, Iασώ και Σίδενορ. Η πλειψοηφία κινείται πλέον επιθετικά με αυξημένο ρίσκο σε κάποια διόρθωση της αγοράς ( αλλά και με σημαντικά περιθώρια κερδών σε περίπτωση ανόδου). Συντελεστή beta πάνω της μοναδας παρουσιάζουν μετοχές όπως η Infoquest, ο Μυτιληναίος, η Μηχανική, η ΔΟΛ, η Astir, η Τέρνα, η γενική Τράπεζα, η Attica Holdings, η Intracom, η EΥΔΑΠ, η ΓΕΚ Holdings, η Blue Star, η Mέτκα, η Ρόκας, η Ελβάλ, η Σωλ. Κορίνθου, η Χαλκόρ, το ιατρικό Αθηνών και η ΕΧΑΕ. ( βλ. πίνακα FTSE-40)
Περνώντας στην μικρή κεφαλαιοποίηση και στον δείκτη FTSE-80, το χάσμα μεταξύ αμυντικών και επιθετικών μετοχών μεγαλώνει. Μόλις το 23% του συνόλου δηλαδή 19 μετοχές, εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο, άρα και «άμυνα» στην πτώση τη αγοράς. Μεταξύ αυτών είναι ο Πετρόπουλος, η Ελινόιλ, ο Δάιος, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες η Λιβάνης, η Betanet, η Σίδμα η Everest, η Μoτοδυναμική, η Kαλπίνης, η Byte, η Κρι-Κρι , η Alpha Αστικά Ακίνητα, η Ιμπέριο και η Ελτράκ, Αντίθετα, αυξημένο ρίσκο άρα και μεγαλύτερες δυνάμεις ανόδου από ότι το σύνολο της αγοράς σ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr