Το επικρατέστερο σενάριο είναι η μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,50%, από το τρέχον 4,75%, σε μια προσπάθεια της Fed να ενισχύσει τη ρευστότητα και να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και επιμήκυνση της ύφεσης στην αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα futures στο Chicago Board of Trade, υπάρχουν 86% πιθανότητες η Fed να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ 14% των επενδυτών εκτιμά ότι η μείωση του επιτοκίου θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με το βαθμό θετικής επίδρασης της μείωσης του κόστους δανεισμού στην αγορά κατοικίας, η οποία διανύει μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και από την οποία εμφανίζεται αδύναμη να εξέλθει. Τόσο οι αγοραπωλησίες νέων και υφιστάμενων κατοικιών, όσο και η αξία τους, βαίνουν φθίνουσες, τη στιγμή που το στοκ των απούλητων κατοικιών διογκώνεται. Παράλληλα, η κρίση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου (subprimes) που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει οδηγήσει σε αυστηροποίηση των πιστωτικών κανόνων, θέτοντας -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- τέλος στον εύκολο δανεισμό, πρακτική που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε δίοδο αγοράς κατοικίας για πολλούς αμερικανούς.
Παράλληλα, η αλματώδης αύξηση των πετρελαϊκών τιμών, της οποίας οι επιπτώσεις μεγεθύνονται στην αμερικανική οικονομία, εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, είναι σχεδόν αδύνατο να μην εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που φυσικά απεύχεται η Fed και που επί της ουσίας δεν της αφήνει μεγάλα περιθώρια γενναίων μειώσεων των επιτοκίων.
Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Adam Sieminski της Deutsche Bank, εκτιμούν ότι μία περαιτέρω μείωση του επιτοκίου του δολαρίου, θα προκαλέσει και νέα αύξηση των πετρελαϊκών τιμών, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα οδηγήσει σε τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, που είναι βέβαια και το ζητούμενο κατά τη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι ισχυρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, σχετίζονται με την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας, γεγονός που ωθεί και σε αύξηση των πετρελαϊκών τιμών, καθώς η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα ενισχύεται.
Τέλος, η μείωση του επιτοκίου του δολαρίου, αναμένεται να ασκήσει, έστω και βραχυπρόθεσμα, πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα, καθώς οι τοποθετήσεις σε δολάριο θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές για τους ξένους επενδυτές. Η πιθανολογούμενη αυτή πίεση που θα δεχθεί το αμερικανικό νόμισμα έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο «σταθερής διολίσθησής» του, έναντι του ευρώ, αλλά και άλλων ισχυρών νομισμάτων, όπως της στερλίνας, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξή του.
Βάια Δουδάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr