Ειδική μνεία έγινε για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με τις διεργασίες για την εισαγωγή του να βρίσκονται στο 55% σύμφωνα με τον CEO της ΕΧΑΕ. Εξάλλου, στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι μία ηχηρή εισαγωγή -με το αεροδρόμιο να πληροί τις προϋποθέσεις- η οποία θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλες, σύμφωνα με τη συνήθη τακτική που ακολουθείται στις χρηματαγορές. Ωστόσο, υπάρχουν και δύο «αγκάθια», το ένα εκ των οποίων έγινε αντιληπτό μέσω σχετικών επισημάνσεων στο πρόσφατο συνέδριο.
Πρόκειται για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο από τους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας, στους οποίους βασίζεται παραδοσιακά η ελληνική οικονομία. Ο στόχος της εισαγωγής εταιρειών από τους συγκεκριμένους κλάδους βρίσκεται σε «πρώτη γραμμή», με τον κ. Κοντόπουλο να εξηγεί πως η διοίκηση του Χ.Α. εργάζεται και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια του χθεσινού (2/12) briefing ήταν ο αντίκτυπος που έχουν προκαλέσει στην εικόνα της εγχώριας αγοράς περιπτώσεις εταιρειών τύπου Folli Follie. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοντόπουλος διευκρίνισε πως έχουν γίνει σημαντικά «βήματα» στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης και πως το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα καλό σημείο προετοιμασίας απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έχουν προχωρήσει τα πράγματα και από πλευράς νομοθετικών διαδικασιών. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τις διαγραφές τέτοιου είδους εταιρειών, με εκπρόσωπο της τράπεζας που έδωσε το παρών στην ενημερωτική συνάντηση να στέλνει το εξής μήνυμα: «Δεν το ξεχνάμε, το συνεχίζουμε».
Ένα από τα βασικά «στοιχήματα» για την ΕΧΑΕ αποτελεί και η επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των developed markets (ανεπτυγμένες αγορές), με τον κ. Κοντόπουλο να επισημαίνει πως γι’ αυτό τον σκοπό υπάρχουν επαφές με τρεις επενδυτικούς οίκους: τον MSCI, τον FTSE και τον S&P. Ως χρονικό περιθώριο για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν προσδιοριστεί τα 1,5 έτη ώστε να γίνει ευρέως γνωστή η ελληνική αγορά ως «ώριμη». Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσει έξτρα ώθηση μία ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο investment grade (επενδυτική βαθμίδα), καθώς «δομικά θα αποτελέσει ένα λιγότερο σημείο τριβής», ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος. Η αέναη προσπάθεια και η επαγρύπνηση, με συνεχείς συναντήσεις και ενημερώσεις των θεσμικών επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης μπορούν να αποδειχθούν η «συνταγή» της επιτυχίας στο δρόμο προς το «developed markets» που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης του Χρηματιστηρίου.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr