Σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από τη Μέση Ανατολή
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι και πάλι τεταμένη, καθώς αφενός ο τούρκικος στρατόςπροβαίνει σε πολεμικές επιχειρήσεις σε περιοχές του Β. Ιράκ, προκειμένου να διαλύσει τους θύλακες των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και αφετέρου το Ιράν φαίνεται να συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Επίσης, οι ΗΠΑ, ενισχύοντας και πάλι τις πιέσεις προς το Ιράν για τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος, προχώρησαν χθες επιβολή μονομερών κυρώσεων στη χώρα, με το αιτιολογικό ότι η επίλεκτη δύναμη Αλ Κουντς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης παρέχει στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή και προωθεί τη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής.Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε περισσότερες από 20 ιρανικές εταιρείες, τράπεζες, όπως τιςMelli, Mellat και Saderat και Sepah, καθώς και φυσικά πρόσωπα, αλλά και στο υπουργείο Αμυνας του Ιράν.
Μειωμένη παραγωγή και αποθέματα
Επίσης, αρνητικά είναι τα νέα και από το μέτωπο των αμερικανικών αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού κατέγραψαν πτώση κατά 5,29 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, και διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, τη στιγμή μάλιστα που οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, του «καρτέλ» του μαύρου χρυσού το οποίο προμηθεύει το 40% του πετρελαίου που διακινείται στον πλανήτη, διαμηνύουν ότι δεν εξετάζουν περαιτέρω αύξηση της παραγωγής παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, «υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στην αγορά».
Ακριβότερο το πετρέλαιο για BNP Paribas, Goldman Sachs
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της BNP Paribas, πίσω από τα αλλεπάλληλα άλματα στις πετρελαϊκές τιμές βρίσκονται οι περιορισμοί στη δυναμικότητα διύλισης και η αύξηση των λειτουργικών δαπανών των πετρελαϊκών εταιρειών.
Η BNP Paribas, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλότερα λειτουργικά κόστη των πετρελαϊκών, το ασθενέστερο δολάριο, τη μειωμένη δυναμικότητα διύλισης και τα χαμηλότερα αποθέματα, αναβαθμίζει κατά 26%, τις εκτιμήσεις της για τη μέση τιμή του πετρελαίου το διάστημα 2007-2010, στα 70,3 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μέση τιμή στα 55,5 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, ο καταλύτης για την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών δεν είναι η κερδοσκοπία, αλλά τα προβλήματα στη δυναμικότητα διύλισης και οι περιορισμοί στις φυσικές αγορές, εξαιτίας της χαμηλότερης παραγωγής, τόσο από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, όσο και από αυτές που δεν αποτελούν μέλη του καρτέλ, που οδήγησαν σε μείωση των αποθεμάτων.
Η μείωση στην ημερήσια παραγωγή από τον ΟΠΕΚ στα τέλη του 2006 οδήγησε και σε μείωση των αποθεμάτων, η οποία επιτάθηκε από το γεγονός ότι πολλές από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός ΟΠΕΚ δεν πέτυχαν τους στόχους παραγωγής για μια σειρά λόγων. Πέραν της συρρίκνωσης των αποθεμάτων αργού, ειδικότερα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν μια σειρά μεγαλύτερων ή μικρότερων προβλημάτων στα διυλιστήρια, που οδήγησαν σε μείωση των αποθεμάτων βενζίνης. Αρκετές από τις βλάβες στα διυλιστήρια χρονολογούνται από το τέλος του 2005, όταν τα προβλήματα που προκάλεσαν στις μονάδες διύλισης οι τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα και οδήγησαν σε διακοπή της παραγωγής, ανάγκασαν τις εταιρείες να αφήσουν για φέτος τη συντήρηση, προκειμένου να καλύψουν κατά τη διάρκεια του 2006 το χαμένο έδαφος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι και η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση της για την τιμή του αργού στο τέλος του έτους κατά 13 δολάρια, στα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ δεν αποκλείει άνοδό του ακόμη και στα 90-95 δολάρια.
Βάια Δουδάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr