Η μέση διάρκεια τη νομισματικής χαλάρωσης ήταν 13 μήνες αν και υπήρχαν περίοδοι όπου κράτησε δύο μήνες (1987) και περίοδοι οπου κράτησε μέχρι και 56 μήνες (1986-1954).
Ο κύκλος
Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι σε περιόδους νομισματικής χαλάρωσης, οι υποβαθμίσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των εταιρειών καθώς και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι γεγονός. Κατα την διάρκεια αυτών των περιόδων μείωσης επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές μετοχές βγήκαν κερδισμένες όλες τις φορές ( αποδόσεις της τάξης του 17% σε μεσο όρο ) εκτός από δύο περιπτώσεις ( πριν το κραχ του 1987 και τον Μάρτιο του 1988).
Το συμπέρασμα που προκύπει είναι ότι η ιστορία μας μαθαίνει ότι εάν πιστεύουμε σε μία οικονομική επιβράδυνση στα μέσα του κύκλου, παρά σε ύφεση, όπως πιστεύει η Μοrgan Stanley αυτή τη στιγμή, τότε η μετοχές έχουν πάρα πολύ καλή πορεία μέχρις ωσότου η Fed αλλάξει στάση, και μόνον όταν συμβεί αυτό οι αγορές αρχίζουν να έχουν προβλήματα. Το μόνο διαφορετικό στην τρέχουσα κατάσταση είναι το εάν ο νέος πρόεδρος της Fed αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι γενικότερα αναμένεται και αιφνιδιάσει τις αγορές. Τότε αυτή η αύξηση θα είναι ένα ακόμα πιο σημαντικό σημείο καμπής για τις μετοχές από ότι είναι συνήθως. Ο διεθνής οίκος προβλέπει πάντως δύο ακόμα μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης, μία σε αυτό το τρίμηνο και μία στο επόμενο. Η πρώτη αύξηση αναμένεται το 2009.
Fed
Ετσι, σύμφωνα με την Morgan Stanley, oι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη αύξηση επιτοκίων απο την Fed και να μην βιαστούν να ...κυρήξουν έξοδο από τι αγορές. Ομως όταν επανέλθει η νομισματική σύσφιξη, οι μετοχές αναμένεται να μπουν σε μία φάση στασιμότητας αφού σύμφωνα με την ιστορία, στους 3 μήνες που ακολουθούν την αύξηση επιτοκίων ο δείκτης MSCI Europe παραμένει χωρίς κέρδη ούτε ζημιές.
Μετά, τα πράγματα κάπως βελτιώνονται αφού ιστορικά καταγράφουν κέρδη της τάξης του 3,8% σε μέσο όρο στις 10 από τις 16 περιπτώσεις του παρελθόντος. Ετσι, τα πράγματα για τις αγορές δεν είναι άσχημα αλλά ούτε και καλά...
Οσον αφορά τους κλάδους, κατά την διάρκεια νομισματικής χαλάρωσης οι καλύτεροι κλάδοι είναι κυρίως οι αμυντικοί καθώς και εκείνοι που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα επιτόκια. Οι κυκλικές μετοχές και η τεχνολογία συνήθως έχουν την χειρότερη πορεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr