Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο εγχείρημα για τη διάσωση της Μπουτάρης, μέσω του οποίου η γνωστή οινοποιία αποκτά μια «δεύτερη ευκαιρία» επιβίωσής της, απαλλαγμένη από το βραχνά της υπερχρέωσης. Αυτό όμως σχεδιάζεται να γίνει μέσα από νέο εταιρικό σχήμα διαφορετικών μετοχικών συμφερόντων. Τα ακίνητα της Μπουτάρης θα περάσουν στην Premia Properties, η δραστηριότητα θα μεταφερθεί σε νέο εταιρικό σχήμα συμφερόντων της οικογένειας Γεωργιάδη και οι μετοχές της εισηγμένης θα απαξιωθούν πλήρως.
Αιτήσεις εξυγίανσης της Μπουτάρης Οινοποιητική κατά το άρθρο 31 του πτωχευτικού κατέθεσαν η Premia Properties και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία (συμφερόντων της σουηδικής Sterner Stenhus). Η πρόταση των δύο φορέων αφορά τόσο την εισηγμένη όσο και τη μη εισηγμένη εταιρεία και προβλέπει «κούρεμα» απαιτήσεων κατά 70% περίπου.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Μπουτάρης ανέρχονται σε 74 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 35 εκατ. ευρώ είναι προς τράπεζες, 20 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές.
Οι δύο επενδυτές θα καταβάλουν 20 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας πλήρως τις απομειωμένες απαιτήσεις τραπεζών και δημοσίου, διατηρώντας παράλληλα όλους τους εργαζόμενους.
Θετική εξέλιξη είχαμε πρόσφατα και με τη βιομηχανία επίπλων Βαράγκης, όπου μετά από δικαστική απόφαση η δραστηριότητα της επιχείρησης θα περάσει σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Μάριου Κυριάκου, ενώ η εισηγμένη -οι μετοχές της οποίας τέθηκε σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης- θα πάρει το δρόμο της πτώχευσης.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί και στην περίπτωση της Sato, στο βαθμό που θα γίνει δεκτό το σχετικό δικαστικό αίτημα που έχει υποβληθεί: Μεταφορά της δραστηριότητας σε νέα εταιρεία διαφορετικού ιδιοκτησιακού σχήματος και μετέπειτα πτώχευση της εισηγμένης.
Θέμα λίγου χρόνου εκτιμάται ότι είναι και η δικαστική απόφαση που θα κρίνει την «επόμενη μέρα» της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου. Στο βαθμό που η πρόταση εξυγίανσης γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε η γνωστή χονδρεμπορική εταιρεία θα εξυγιανθεί πλήρως και θα περάσει κατά 95% στον όμιλο Quest, με το ποσοστό των σημερινών μετόχων να συρρικνώνεται στο 5%.
Αυτή την περίοδο, η διοίκηση της Yalco επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης μέσα από την πώληση της ακίνητης περιουσίας της, το οποίο δεν θα διαφοροποιεί την υπάρχουσα μετοχική σύνθεση.
Για τη περίπτωση της Yalco βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με στόχο την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εισηγμένης εταιρείας (που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» δανείων) μέσα από τη χρήση της ακίνητης περιουσίας της. Η ολοκλήρωση μιας τέτοιας προσπάθειας θα έδινε τη δυνατότητα στη διοίκηση της Yalco να επικεντρωθεί στην ανάταξη των λειτουργικών της επιδόσεων.
Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκεται η διοίκηση της νηματουργίας Βαρβαρέσος, προκειμένου μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να υποβάλει σχέδιο εξυγίανσης με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών της. Η διοίκηση της Βαρβαρέσος βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει έως σήμερα κάτι το χειροπιαστό που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr