Σήμερα, ο πιο δημοφιλής τρόπος για να βιώσει κανείς το Metaverse είναι μέσω ενός βιντεοπαιχνιδιού που παίζεται με ακουστικά εικονικής πραγματικότητας (VR - Virtual Reality). Σε έκθεσή της για το Metaverse, η αμερικανική τράπεζα Citi κάνει λόγο για την πιθανότητα το νέο εγχείρημα να τείνει να αποτελέσει την επόμενη έκδοση του internet (Web3). Το λεγόμενο «Open Metaverse» θα ανήκει στην κοινότητα, θα διοικείται από την κοινότητα και θα είναι μια ελεύθερα διαλειτουργική έκδοση, που θα διασφαλίζει το απόρρητο όσων το χρησιμοποιούν.
Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω του Open Metaverse σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, όπως το εμπόριο, η τέχνη, τα μέσα ενημέρωσης, η διαφήμιση, η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική συνεργασία. Ο νέος κόσμος του Metaverse μπορεί να είναι προσβάσιμος μέσω υπολογιστών, gaming και smartphones, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου οικοσυστήματος. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ευρύ ορισμό, η συνολική αγορά για το Metaverse θα μπορούσε να φτάνει σε αξία μεταξύ 8 και 13 τρισ. δολαρίων έως το 2030, με τους συνολικούς χρήστες του Metaverse να ανέρχονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Citi, για να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα θα απαιτηθούν επενδύσεις σε υποδομές. Το περιβάλλον ροής περιεχομένου του Metaverse πιθανότατα θα απαιτήσει βελτίωση της υπολογιστικής απόδοσης πάνω από 1.000 φορές σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Θα χρειαστούν επενδύσεις σε τομείς όπως η πληροφορική, η αποθήκευση, οι υποδομές δικτύων και οι πλατφόρμες ανάπτυξης παιχνιδιών.
Ο ορισμός του τι μετράει ως χρήματα στο Open Metaverse είναι επίσης πιθανό να είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που μετράει ως χρήματα στον πραγματικό κόσμο σήμερα. Η διαλειτουργικότητα και η απρόσκοπτη ανταλλαγή μεταξύ της υποκείμενης τεχνολογίας blockchain είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας εμπειρίας χωρίς τριβές. Διαφορετικές μορφές κρυπτονομισμάτων αναμένεται να κυριαρχήσουν, αλλά δεδομένης της τάσης πολλαπλών αλυσίδων (multi-chain trend) στο οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων, τα κρυπτονομίσματα πιθανότατα θα συνυπάρξουν με άλλου είδους ψηφιακά νομίσματα.
Σε περίπτωση που το Metaverse αποδειχθεί πράγματι η νέα επαναληπτική έκδοση του internet, πιθανότατα θα προσελκύσει μεγαλύτερο έλεγχο από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις κυβερνήσεις. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως οι κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για ανταλλαγές και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, η χρήση αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr