Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, το αναιμικό σκηνικό συναλλαγών και ενδιαφέροντος έχει πλέον εδραιωθεί στην Αγορά καθώς οι εκκρεμότητες σε διάφορα μέτωπα (Τράπεζες, Ενέργεια) αλλά και η απειλή ενός τοπικού lockdown λειτουργούν ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση.
Τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του εξαμήνου έδειξαν αντοχές και λαμπρές εξαιρέσεις εταιριών με το ισοζύγιο ζημιογόνων να είναι κερδοφόρο. Ωστόσο η γενική εικόνα δεν δείχνει ότι το ΧΑ είναι μια αγορά ευκαιρίας αφού οι επιδόσεις έρχονται από πολύ συγκεκριμένους κλάδους ή εταιρίες.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο επί τού παρόντος παραμένει μια αγορά μετοχών, αυστηρά επιλεκτική και με σχετικά μικρό βάθος ενδιαφέροντος ως προς τις μετοχές που θεωρούνται παντός καιρού. Σε αυτές τις μετοχές επικεντρώθηκε η Αγορά βγάζοντας μερικές αξιόλογες κινήσεις οι οποίες είχαν επί το πλείστων θεμελιώδη καύσιμα.
Κοιτώντας μακρύτερα το 2021 υπάρχουν θετικότερες προσδοκίες και τα χρήματα της Ε.Ε. Ωστόσο το πρώτο αποτέλεσμα μεγεθών του 2021 απέχει ακόμα έξι μήνες και η δυναμική των κρουσμάτων του Κορωνοιού μέρα με την ημέρα ενισχύεται.
Ο Οκτώβριος αν και έχει καταγράψει ιστορικές απώλειες στο παρελθόν (-9,12% 2000, -27,9% 2008, -13,7% 2014, -7,5% 2018) έχει στατιστικά θετικό αποτύπωμα κλείνοντας 14 φορές θετικός στα τελευταία 20 χρόνια.
Πέρα από την στατιστική υπάρχουν γεγονότα τα οποία μέσα στο μήνα θα δώσουν ένα πιο απτό δείγμα γραφής έχοντας αντίκρισμα και στην Αγορά.
Τον Οκτώβριο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές της τιτλοποίησης Galaxy που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10,5 δις ευρώ της Alpha Bank, εξέλιξη η οποία θα έχει ισχυρή ανάγνωση από το σύνολο του τραπεζικού κλάδου ενώ μέσα στον μήνα οι τράπεζες αναμένουν ακόμα την διατύπωση των όρων της συμμετοχής τους στην Bad Bank.
Το νομοσχέδιο που θα καθορίσει το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον στην ενέργεια (Target model) αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα βάζοντας ένα πιο καθαρό ορίζοντα στις εταιρίες του κλάδου.
Τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση της S&P στις 23 Οκτωβρίου η οποία θα δώσει ένα στίγμα στο που βρίσκονται οι απόψεις των ξένων επενδυτών για το αξιόχρεο της χώρας εν μέσω της πανδημικής κρίσης.
Η τεχνική εικόνα βελτιώθηκε χωρίς όμως να βγάζει κάποια αισιοδοξία. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 634,7 μονάδες συναντώντας τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών για να υποχωρήσει εντός του γνώριμου πλέον εύρους διακύμανσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Οι ταλαντωτές πήραν μια ανάσα από την γρήγορη υποχώρηση των προηγούμενων εβδομάδων χωρίς όμως να υποδεικνύουν και κάτι εξαιρετικό, στοιχείο το οποίο αποτυπώθηκε και στο τζίρο ο οποίος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Το διάγραμμα μπορεί να ανέστειλε κάποιους φόβους άμεσης δοκιμασίας των 600 μονάδων ωστόσο δεν έβγαλε πάθος, ένταση δηλαδή στην άνοδο που εξέθετε τους πωλητές στην γενική εικόνα. Το σύρσιμο του Δείκτη συνεχίστηκε και από ότι φαίνεται μάλλον θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που ακολουθεί αφού το ενδιαφέρον παραμένει αυστηρά εστιασμένο με λιγοστούς πρωταγωνιστές.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων για την οικονομική προσφορά της άδειας του καζίνο του Ελληνικού. Την Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021.
Την Δευτέρα ξεκινάει η υποχρεωτική Δημόσια πρόταση της Pasal με τιμή 0,71 ευρώ ανά μετοχή.
Τέλος επισημαίνεται ότι από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τίθεται σε ισχύ η συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΠΑΠ η οποία προέβλεπε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή μικτών κερδών για την δεκαετία 2020-2030 χωρίς να αποκλείεται αναθεώρηση της με αντάλλαγμα σε επιπλέον χρόνο στο μονοπώλιο των επίγειων παιγνίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr