Η αύξηση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου που έφτασε το 20% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Έλληνες καταναλωτές που έμειναν στα σπίτια τους, ακολουθώντας το εθνικό lockdown που επέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει το ρεπoρτάζ, με βάση στοιχεία που έδωσε η Mυτιληναίος Holdings, που είναι και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της χώρας.
«H ζήτηση αυξήθηκε από την υψηλότερη κατανάλωση, λόγω του ότι, οι πολίτες έμειναν σπίτια τους και ο καιρός είχε χαμηλές θερμοκρασίες», ανέφερε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον κλάδο Power & Gas, στο Bloomberg.
H άνοδος της ζήτησης για LNG στην Ελλάδα ήταν μια ανακούφιση για τις μονάδες της Βορείου Αμερικής, καθώς τα πλεονάσματα που δημιουργούνται απειλούν να ελαχιστοποιήσουν την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές LNG παγκοσμίως την τρέχουσα χρονιά.
«Oι βιομηχανίες και οι παραγωγικές μονάδες δεν έκλεισαν στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος, όπως συνέβη σε άλλες χώρες σαν την Ιταλία, που επίσης αποτελεί μεγάλο εισαγωγέα LNG». Η ζήτηση στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από 25% για τις πρώτες 6 ημέρες του Απριλίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αγορά στην Κίνα και αγορές όπως η Νότια Κορέα προχωρά στην αναβολή εισαγωγών μέχρι τον Οκτώβριο.
Η πανδημία δείχνει ότι μετά από ένα έτος- ρεκόρ εισαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο LNG, οι εμπορικές συναλλαγές θα μειωθούν το 2020. Οι Έλληνες αγοραστές εκμεταλλεύθηκαν την πτώση - ρεκόρ των τιμών του LNG στην Ασία, καθώς η πανδημία οδήγησε ορισμένους από τους μεγαλύτερους αγοραστές παγκοσμίως, να αποσυρθούν και να ακυρώσουν παραγγελίες λόγω της μείωσης της ζήτησης.
Οι εισαγωγές στην Ελλάδα συνεχίζονται
Η Ελλάδα από την πλευρά της συνέχισε τις εισαγωγές και το Golar Seal που είχε γεμίσει LNG από το Sabine Pass terminal της Louisiana, που ανήκει στην Cheniere παρέδωσε το φορτίο στις 21 Απριλίου.
Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να κάνει εισαγωγές LNG. H Μυτιληναίος έχει ξεπεράσει την ΔΕΠΑ σαν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της χώρας σε αναλογία ποσοστών 45% προς 30% στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Η εταιρία είχε εισάγει το 49% των ποσοτήτων LNG την ίδια περίοδο.
«Η εταιρία μας αγοράζει όσο LNG χρειάζεται», ανέφερε ο κ .Κανελλόπουλος στο Bloomberg, «γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι. Το TAIΠEΔ προχωρά σε διαγωνισμό για την παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης».
«Παράλληλα οι χαμηλές τιμές μας δίνουν την δυνατότητα να γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην παραγωγή ενέργειας», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος, αναφερόμενος στις τρεις μονάδες φυσικού αερίου συνολικής δυναμικότητας 1200 MW, συμπληρώνοντας και την βασική εξέλιξη που έχει να κάνει με την μονάδα 826 MW στον Άγιο Νικόλαο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr