Οι σημερινές τιμές είναι γεγονός πως δεν έχουν ξαναειδωθεί. Το 2006 περίπου 810 έργα τέχνης πουλήθηκαν για πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, φέρνοντας τα συνολικά έσοδα των δημοπρασιών στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν το 2005 το επίπεδο δεν ξεπερνούσε τα 1,4 δισ. δολάρια.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, μόνον το 50% των ετήσιων δημοπρασιών ξεπερνούσαν το όριο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το 2006 οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών Sotheby's και Christie's συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 7,5 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις έργων τέχνης, ξεπερνώντας κατά πολύ το σύνολο του 1990.
Η επιστροφή πάνω από τα επίπεδα της φούσκας του 1990, σίγουρα προκαλεί αρκετές ανησυχίες σήμερα για το εάν έχουμε μπροστά μας κάτι ανάλογο. Ο διάσημος συλλέκτης κ. Michael Moses, υποστηρίζει πως τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τιμές των έργων τέχνης έχουν αυξηθεί ταχύτερα από ότι τα τελευτάια 25 χρόνια και ο ρυθμός αυτός ίσως και να μη είναι δυνατόν να διατηρηθεί.
Ομως πιστεύει πως οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί με τους ίδιους ρυθμους του διαστήματος 1985-1990 που οδήγησαν στο ξεσπασμα της φούσκας στην αγορά, και αυτό δείχνει πως σήμερα δεν ζούμε ακόμη τουλάχιστον μία φούσκα.
Ο Moses εκτιμά πως έχουμε ακόμη πάνω από έναν χρόνο ίδιων ρυθμών ανάπτυξης, για να φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα. Ειναι απο τους πολλούς ειδικούς της αγοράς που υποστηρίζουν πως τα υψηλά επίπεδα της διεθνούς ρευστότητας σήμερα θα στηρίξουν τις τιμές των έγων τέχνης για λίγο διάστημα ακόμη.
Είναι γεγονός πως οι αμερικάνοι αγοραστές συνεχίζουν αν οδηγούν την αγορά, όμως το νέο αίμα από Κίνα και Ρωσία κάνει την διαφορά. Ενας άνδρας που εμφανίσθηκε ως Ρώσος πρόσφατα αγοράσε ένα πορτραίτο του Πικάσο για 95 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, πυροδοτώντας διάφορα σενάρια ως προς το ποιον Ρώσο μεγιστάνα εκπροσωπούσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr