Σύμφωνα με το CNBC, ενόψει της αναμενόμενης από αύριο ανακοίνωσης μακροοικονομικών στοιχείων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με την απαισιοδοξία να επικρατεί στην αγορά, οι δύο αναλυτές επισημαίνουν τρεις επικρατούσες απόψεις για την Κίνα τις οποίες θεωρούν λανθασμένες:
1. Υποχώρηση της ανάπτυξης το 2015
Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, η πτώση που σημειώθηκε τον Αύγουστο στον δείκτη PMI που καταρτίζει η Caixin και βασίζεται στις επιχειρήσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας, προκάλεσε πανικό στην αγορά. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκαν θετικές επιδόσεις τόσο στο σκέλος της ακίνητης περιουσίας, όσο και στο πεδίο των LGFV (οικονομικές αξίες που θεσπίζονται από τις τοπικές κινεζικές κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων).
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις γης και ακίνητης περιουσίας που προσφέρουν έσοδα στο κράτος, αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία, μετά από την απόφαση της Κίνας να μειώσει το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, σε πόλεις, όπυ δεν επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την αγορά κατοικίας.
«Αυτή η νέα πολιτική θα βοηθήσει την αγορά ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει καταστεί ισχυρή τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να διατηρήσει τη δυναμική της», σημειώνεται στην έκθεση της Deutsche Bank.
2. Περαιτέρω υποτίμηση του κινεζικού γουάν
Στο σημείο αυτό, οι οικονομολόγοι παραπέμπουν σε εκτιμήσεις που τον Αύγουστο έφεραν στο προσκήνιο το σενάριο μεγάλης υποχώρησης του γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που πυροδότησε και τις ανησυχίες πολλών επενδυτών. Πάντως, η Deutsche Bank θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό το δεδομένο πως το Πεκίνο αντιστέκεται σθεναρά στο ενδεχόμενο της υποτίμησης.
3. Αναποτελεσματική πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης και φόβος ότι η κυβέρνηση θα χάσει τον έλεγχο
Συνήθως, ο αντίκτυπος από μία υποστηρικτική πολιτική είναι αισθητός μετά από ένα ή δύο τρίμηνα και στην περίπτωση της Κίνας η δημοσιονομική πολιτική χαλάρωσης ξεκίνησε τον Μάιο. Παρ'όλα αυτά, υπάρχουν σημάδια που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πολιτική αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει. «Οι επενδυτές συχνά μας ρωτούν εάν η κυβέρνηση θα προωθήσει και άλλον έναν γύρο δημοσιονομικής χαλάρωσης. Η απάντησή μας είναι: Η δημοσιονομική χαλάρωση εξελίσσεται καλά», παρατηρούν οι οικονομολόγοι.
Η πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης δημιούργησε αμφιβολίες στους επενδυτές που φοβούνταν πως το Πεκίνο θα χάσει τον έλεγχο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank απαντούν πως το γεγονός πως η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πρωτόγνωρη για αυτήν πρακτική, δεν σημαίνει πως χάνει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr