Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει, όπως επισημαίνει ο Mark Hulbert, αρθρογράφος του Μarketwatch. Ως εκ τούτου, θα ήταν δύσπιστη η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η αγορά στις 7 Νοεμβρίου, την ημέρα μετά την επερχόμενες εκλογές.
Για παράδειγμα, ας δούμε την πρόβλεψη ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα εκτοξευθεί στα ύψη εάν ο Ρόμνι κερδίσει – την οποία και μοιράζονται οπολλοί κύκλοι της Wall Street. Είναι δύσκολο να συνδιαστεί όμως με την απόδοση της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, κατά την οποία οι πιθανότητες νίκης του Ρόμνι έχουν αυξηθεί αισθητά.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, το Intrade έδειχνε ότι οι πιθανότητες του Ομπάμα να κερδίσει είναι 78,9%, έναντι μόλις 59,7% σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο δείκτης Dow Jones έχει υποχωρήσει περίπου 2%.
Αν και αυτή δεν είναι μια σημαντική υποχώρηση που να υποδηλώνει ότι οι αγορές προτιμούν πράγματι νίκη του Ομπάμα, σίγουρα όμως δεν είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις για ράλι της αγοράς, εάν κερδίσει ο Ρόμνι.
Ίσως όμως και να ισχύει το ότι δεν έχει ακόμη σημειωθεί ράλι επειδή η αγορά έστω και αν οι πιθανότητες του Ρόμνι θεωρείται ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά, εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό να χάσει.
Μία ανάλυση γύρω από το πώς η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε στις προεδρικές εκλογές του παρελθόντος, ίσως βοηθήσει λοιπόν:
1948: ο Δημοκρατικός Τρούμαν νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Dewey. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της αγοράς μετά την ανατροπή, ο Dow υποχώρησε 3,9%. Όμως, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών πριν από την εκλογή αυτή, κατά τους οποίους κρίθηκε πιο πιθανό ότι θα κερδίσει ο Dewey, ο Dow υποχώρησε 2,2%.
1960: ο Δημοκρατικός Κένεντι νίκήσε τον Ρεπουμπλικάνο Νίξον. Αν και η νίκη του Κένεντι δεν ήταν τόσο μεγάλη ανατροπή, όπως αυτή του Τρούμαν, πολλοί τον θεωρούσαν ως το αουτσάιντερ σε αυτές τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της αγοράς, ο Dow σημείωσε άνοδο 0,8%. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών πριν από την εκλογή αυτή, ο Dow υποχώρησε 2,7%.
1988: ο Ρεπουμπλικάνος Μπους νικήσε τον Δημοκρατικό Δουκάκη. Αυτό ήταν μια έκπληξη, με την έννοια ότι οι δημοσκοπήσεις 100 ημέρες πριν από τις εκλογές έδειχναν τον Δουκάκη νικητή με 54% έναντι 37% μάλιστα. Ωστόσο, ο Dow υποχώρησε 0,5% κατά τη διάρκεια των 100 ημερών του ισχυρού προβαδίσματος του Δουκάκη. Την πρώτη συνεδρίαση όμως μετά τη νίκη-έκπληξη Μπους, η αγορά υποχώρησε 0,4%.
2000: ο Μπους νίκησε τον Δημοκρατικό Γκόρ. Και αυτή ήταν μια έκπληξη, δεδομένου ότι την ημέρα των εκλογών εκείνου του έτους, το Intrade έδινε πιθανότητες νίκης Γκορ μεγαλύτερες από 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές έγιναν μεν τον Νοέμβριο, αλλά για εβδομάδες, δικηγόροι, αξιωματούχοι κ.τ.λ ενεπλάκησαν σε μια διαδικασία αντιπαραθέσεων, καταμετρήσεων και ανακαταμετρήσεων ψήφων με μηχανές και με το χέρι, κι έτσι στα μέσα Δεκεβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας -όπου είχε φτάσει η υπόθεση- έστεψε πρόεδρο τον Μπους. Από την ημέρα πριν από τις εκλογές μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Dow έχασε 1,7%. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών πριν από την εκλογή αυτή, σε αντίθεση, ο Dow κέρδισε 1,0%.
Κοιτάζοντας λοιπόν την ιστορία (αν και το δείγμα είναι μικρό), και την σχέση της αγοράς με τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν είναι σαφής καμία τάση. Σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά ενισχύθηκε μετά από μία ανατροπή ( ή χωρίς να υπάρχει ανατροπή), και σε άλλες υποχώρησε.
Συμπέρασμα:
Όπως τονίζει ο Hulbert, μια προσεκτική ανάλυση των δεδομένων δεν υποστηρίζει κανένα από τα στοιχήματα σχετικά με την αντίδραση της αγοράς στις εκλογές. Ετσι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αφήνουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις να… χρωματίσουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr