Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Eurobank:
Βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος
Μια σειρά θετικών στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Τα πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, με τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας -όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης του μεταποιητικού κλάδου- να υποδηλώνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή είναι πιθανόν να διατηρήσει τη δυναμική της κατά τη διάρκεια του έτους.
Η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, η οποία δάνεισε στις ευρωπαϊκές τράπεζες €1,02δις με τριετή διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ αποσόβησε τον κίνδυνο ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μειώνοντας τις ανησυχίες για απότομη μείωση των πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία. Επιπλέον, η ΕΚΤ αύξησε τη δυνατότητα και το κίνητρο των τραπεζών να απορροφήσουν κυβερνητικό χρέος. Αυτή η μορφή έμμεσης ποσοτικής χαλάρωσης συντέλεσε σημαντικά στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Η αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία καθιστά πιθανότερη την παροχή επιπλέον βοήθειας προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης
Κατά την γνώμη μας, μια αποτελεσματική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνδυάζει πιστή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών από τις χώρες της περιφέρειας με αυξημένη παροχή βοήθειας από τις χώρες του πυρήνα. Θεωρούμε πως οι πρόσφατες συμφωνίες για την οικονομική διακυβέρνηση έχουν ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της ΕΚΤ και της Γερμανίας για ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχεία και επιτήρηση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή καθιστά πιθανότερη την ενεργότερη συμμετοχή της ΕΚΤ στη σταθεροποίηση των αγορών κυβερνητικού χρέους, την οποία κρίνουμε αναγκαία καθώς η ΕΚΤ παραμένει ο πιο αξιόπιστος μηχανισμός περιορισμού της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, θεωρούμε πως το δημοσιονομικό σύμφωνο διευκολύνει τη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία φαίνεται αναγκαία και για την ενίσχυση των διαθεσίμων του ΔΝΤ από τις χώρες μέλη.
Ενίσχυση της δυναμικής της οικονομίας των ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων που παρατηρήθηκε στο δεύτερο ήμισυ του 2011 φαίνεται πως συνεχίζεται και στις αρχές του 2012. Η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες (με την ανεργία να αποκλιμακώνεται στο 8,3% από 9,1% στις αρχές του 2011), και η βιομηχανική παραγωγή έχει ανακάμψει σημαντικά. Παρά την πρόσφατη ενίσχυση της δυναμικής της οικονομίας των ΗΠΑ, εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2012 θα είναι χαμηλότερος από το δυνητικό ρυθμό (γύρω στο 2% από 1,7% το 2011), εξαιτίας της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και της κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη. Δεδομένου ότι το Κογκρέσο συμφώνησε για την επέκταση της μείωσης της φορολογίας των εργαζομένων (κατά 2%) και των επιδομάτων ανεργίας μέχρι το τέλος του 2012, η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να αφαιρέσει 0,6% από το ρυθμό ανάπτυξης του 2012.
Η ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει σε θετική τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2012
Η εξάπλωση της κρίσης κυβερνητικού χρέους σε συστημικές χώρες της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ενίσχυσε την αβεβαιότητα των αγορών, οδηγώντας την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών -όπως αποτυπώνεται στους πρόδρομους δείκτες- και από την βελτίωση του διεθνούς κλίματος. Κατά συνέπεια, θεωρούμε πως η ύφεση θα είναι ρηχή και η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, η ανάκαμψη κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ισχνή, οδηγώντας την οικονομία της Ευρωζώνης σε μηδενικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2012. Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στις χώρες της περιφέρειας βραχυπρόθεσμα προκαλούν αύξηση της ανεργίας και δραματική πτώση της εγχώριας ζήτησης, οδηγώντας τις οικονομίες τους σε ύφεση. Κατά συνέπεια, οι αποκλίσεις στην ανάπτυξη μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας αναμένεται να συνεχιστούν και το 2012.
Κίνδυνοι και προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία
(α) Επιδείνωση της κρίσης κυβερνητικού χρέους στην Ευρωζώνη. Οι αγορές παραμένουν σκεπτικές όσον αφορά την ικανότητα των χωρών της περιφέρειας να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους και να προωθήσουν επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές σε ένα έντονα υφεσιακό περιβάλλον. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των εντάσεων στην Ευρωζώνη παραμένει υπαρκτός. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιδείνωση της κρίσης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μέσω ασθενέστερων εξαγωγών, αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης και του περιορισμού των τραπεζικών πιστώσεων.
(β) Απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις κατά των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και τη χαλαρή νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, θα διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Μια ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα έπληττε σοβαρά τις χρηματαγορές και την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ήδη υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων.
Η νομισματική πολιτική θα στηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη
Η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, έχει στρέψει πολλές κεντρικές τράπεζες σε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, γεγονός το οποίο αναμένεται να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες θα παραμείνει υποτονική για τα επόμενα χρόνια, οι νομισματικές αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ανοχή σε υψηλότερο πληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεσμεύτηκε να κρατήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2014. Σε περίπτωση που η κατάσταση της οικονομίας και οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές χειροτερέψουν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, η Fed είναι πιθανό να ανακοινώσει ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE3). Ο προβληματικός μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ υποδηλώνει ότι τα αντισυμβατικά μέτρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στο να μετριάσουν την ένταση στις αγορές από ότι μια μείωση του επιτοκίου παρέμβασης. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι αν οι εντάσεις στις χρηματαγορές και τις αγορές κυβερνητικού χρέους αυξηθούν εκ νέου σε υψηλά επίπεδα, η ΕΚΤ θα ορίσει πρόσθετα προγράμματα παροχής ρευστότητας. Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες στις περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν ήδη κάνει στροφή προς χαλαρότερη νομισματική πολιτική, εστιάζοντας την προσοχή τους στη στήριξη της ανάπτυξης. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την ύπαρξη ορισμένων ανοδικών πιέσεων για τον πληθωρισμό, πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα περιορίσουν το ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής κατά το υπόλοιπο του έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr