Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν στα 413,2 μέρη ανά εκατομμύριο, ποσοστό 149% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της προβιομηχανικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι εν μέσω πλήρους εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού είχαν παρουσιάσει προσωρινή μείωση.
Οι συγκεντρώσεις μεθανίου είναι 262% μεγαλύτερες από εκείνες της προβιομηχανικής περιόδου και οι συγκεντρώσεις νιτρώδους οξειδίου μεγαλύτερες κατά 123%.
«Έχουμε βγει κατά πολύ εκτός τροχιάς. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα βιομηχανικά, ενεργειακά συστήματα και αυτά της μεταφοράς, καθώς και γενικότερα όλον τον τρόπο ζωής μας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ, Πέτερι Τάαλας.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, όσο συνεχίζονται οι εκπομπές αυτών των αερίων και δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ζωής ορισμένων εξ αυτών, όπως για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον πλανήτη θα συνεχίσει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη και αν στο μεταξύ οι εκπομπές αερίων σταματήσουν στο σύνολο τους.
Αυτό έχει ως ένα αποτέλεσμα την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως μεταξύ άλλων έντονες ξηρασίες ή σφοδρές βροχοπτώσεις, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Το 50% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα παραμένει εκεί, ενώ το υπόλοιπο 50% το απορροφούν οι ωκεανοί και το έδαφος των οικοσυστημάτων.
Οι ωκεανοί και τα οικοσυστήματα, όμως, έχουν φτάσει στα ανώτατα όρια απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να διαχειριστούν και έτσι δεν μπορούν να υπολογίζονται στους όποιους σχεδιασμούς επίλυσης του προβλήματος, επισημαίνεται.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη που θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr