Παράλληλα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε πως έχει δρομολογηθεί εντός του 2020 η δημοπράτηση ακόμα 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων από 5 που λειτουργούν σήμερα.
«Η ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδων σε όλη την Ελλάδα παράλληλα με την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων σε κάθε περιφέρεια είναι οι προϋποθέσεις για να βελτιωθεί αισθητά η ανακύκλωση», υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε ότι το δίκτυο συλλογής οργανικών αποβλήτων, του καφέ κάδου δηλαδή, που ουσιαστικά σήμερα είναι ανύπαρκτο, θα προσμετράται πλέον ως ανακύκλωση.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι δεν γίνεται για κάθε 100 κιλά ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουμε να θάβουμε τα 80 και να ανακυκλώνουμε τα 20, την ίδια στιγμή που σε χώρες, όπως η Γερμανία, οδηγούνται προς ανακύκλωση περίπου τα 70 και προς ταφή λιγότερα από 1 στα 100 κιλά (ενώ τα υπόλοιπα οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση).
Όσον αφορά τη διασφάλιση των πόρων για τη δημιουργία του δικτύου ανέφερε ότι γίνει από το ΕΣΠΑ για τους ΟΤΑ, ενώ πρόσθεσε πως η προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων, θα λειτουργήσει θετικά σε τρία επίπεδα:
- θα εκτρέψει της ταφής ένα σημαντικό όγκο βιοαποβλήτων, ο οποίος σήμερα καταλήγει στους ΧΥΤΑ, ενώ αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο,
- θα δημιουργήσει δευτερογενή υλικά από την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, όπως πιστοποιημένο εδαφοβελτιωτικό (compost) και
- θα ανατρέψει τη σημερινή αρνητική εικόνα της χώρας μας αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά ταφής (80%) και τα αντίστοιχα χαμηλά της ανακύκλωσης.
«Μόνο μέσα από την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας λοιπόν και μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, όπως η εφαρμογή του δικτύου των καφέ κάδων, θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε αισθητά τα ποσοστά ανακύκλωσης, αλλά και ταφής των αποβλήτων στη χώρα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr