Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ρωσική εγκατάσταση και η μεταφορά του ελέγχου του στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι αδύνατη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε, επίσης, ότι η από κοινού λειτουργία του εργοστασίου αυτού δεν είναι αποδεκτή, καθώς θα ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί σωστά η φυσική και η πυρηνική ασφάλεια του σταθμού.
Ποια ήταν η πρόταση Τραμπ
Στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε προτείνει οι ΗΠΑ να πάρουν στην «κατοχή τους» ουκρανικούς πυρηνικούς και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό, όπως είχε υποστηριχθεί από τον Λευκό Οίκο, θα ήταν «η καλύτερη προστασία και η καλύτερη δυνατή υποστήριξη για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές». Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ αφορούσε κυρίως τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Η εκεχειρία για πλήγματα στις υποδομές ενέργειας
Στο Ριάντ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζητήθηκε η πρόθεση να αναπτυχθούν μέτρα για να σταματήσουν τα πλήγματα στις ρωσικές και στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Αυτό θα γινόταν στο πλαίσιο της εκεχειρίας των 30 ημερών που είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε στις 18 Μαρτίου, όμως καμία εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών δεν φαίνεται πως τηρεί μέχρι στιγμής.
Η εκεχειρία σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αφορά κυρίως τα διυλιστήρια, τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο κατάλογος των σχετικών εγκαταστάσεων «συμφωνήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών» και «σε περίπτωση παραβίασης του μορατόριουμ από το ένα μέρος, το άλλο μέρος μπορεί να θεωρήσει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση να το τηρήσει».
Παράλληλα, σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η εκεχειρία μπορεί να «παραταθεί με κοινή συμφωνία».