Η εκδήλωση αποτέλεσε μια γέφυρα μεταξύ επιστήμης, τεχνικών εξελίξεων και κοινωνίας, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Ιωάννης Γκόλιας, ανακήρυξε την κ. Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφο και Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ, ως Πρέσβειρα Επικοινωνίας της Επιστήμης και των Τεχνικών Δεξιοτήτων του Ιδρύματος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του επετειακού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «70 χρόνια CERN – Το Ελληνικό Αποτύπωμα», το οποίο φωτίζει τη συμβολή της Ελλάδας στο CERN, ενός εκ των 12 ιδρυτικών μελών του οργανισμού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης,σύλλογοι ατόμων με αναπηρία και δημοσιογράφοι.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η επιστήμη και η τεχνολογία, όπως αυτές που αναπτύσσονται στο CERN, δεν απαντούν μόνο στα μεγάλα ερωτήματα του σύμπαντος, αλλά αποτελούν και τη βάση για καινοτομία και κοινωνική ευημερία. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε την ελληνική κοινωνία, δίνοντας έμφαση στους νέους ανθρώπους και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να τολμούν και να δημιουργούν.»
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη διεθνή σημασία του CERN, το οποίο χαρακτήρισε σύμβολο επιστημονικής συνεργασίας και ανθρωπιστικού πνεύματος. «Το CERN ξεπερνά σύνορα και πολιτισμικές διαφορές, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα ενότητας και της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος»
Ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου σημείωσε ότι «οι στόχοι για την βελτίωση της ανθρώπινης καθημερινότητας επιτυγχάνονται με την αναλυτική διαμόρφωσή τους, την ουσιαστική υιοθέτησή τους μέσα μας και με την επίδειξη της απαιτούμενης επιμονής και υπομονής για την επίτευξή τους, όσο μακρύς και αν είναι ο δρόμος. Και η αμοιβή για την επίτευξη τέτοιων στόχων δεν μπορεί παρά να είναι καθαρά ηθική»
Επιστημονικές Παρουσιάσεις
Η εκδήλωση περιλάμβανε διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες:
Στην ομιλία του με τίτλο «Τα μυστικά της φύσης και το CERN», ο Παρασκευάς Σφήκας, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Principal Scientist του CERN, εξήγησε γιατί κατασκευάζονται οι τεράστιοι επιταχυντές, επικεντρώνοντας στη σημασία της ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς. Μέσα από μια αναδρομή στη φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας, ανέδειξε τα βαθύτερα ερωτήματα της φυσικής, όπως τι συνιστά τα πάντα, τι υπάρχει στο "κενό" και γιατί η ύλη έχει μάζα. Ο κ. Σφήκας εστίασε και στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και ενέργειας, η εξαφάνιση της αντιύλης, και η ύπαρξη σχεδόν πανομοιότυπων σωματιδίων με διαφορετικές μάζες.
Στη δική του ομιλία με τίτλο «CERN: 70 χρόνια διεθνούς συνεργασίας και η ελληνική συμμετοχή», ο Εμμανουήλ Τσεσμελής, Principal Physicist του CERN, Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσε τη συμβολή της Ελλάδας στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας μέσω του οργανισμού τονίζοντας «Μέσα από μια διεθνή συνεργασία πολλών κρατών από όλο τον κόσμο γίνεται πράξη ένα από τα σημαντικότερα πειράματα της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα συνεισφέρει από το ξεκίνημα του οργανισμού σε όλους τους επιταχυντές, σε όλα τα προγράμματα όλων των πειραμάτων, από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα. Έχουμε περίπου 10 ελληνικά πανεπιστήμια και Ινστιτούτα που συνεισφέρουν στο επιστημονικό πρόγραμμα, με περισσότερους από 100 Έλληνες ερευνητές να εργάζονται στο CERN”.
Ακολούθως στην ομιλία του με θέμα με τίτλο «Αριστεία και Ομαδική δουλειά» ο Ομότιμος Διοικητής Διαστημικών Προγραμμάτων του Johns Hopkins University, Επικεφαλής Ερευνητής, NASA Voyager 1&2 και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής, επισήμανε: «H προσφορά των Ελλήνων σε σημαντικές επιστημονικές εργασίες στον κόσμο είναι περίπου τριάντα φορές μεγαλύτερη από ό, τι θα περίμενε κανείς για τον πληθυσμό μας. Δίχως σκληρή δουλειά δεν πρόκειται να κάνουμε πρόοδο».
Το Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ
Η κ. Αντριάνα Παρασκευοπούλου, παρουσιάζοντας το επετειακό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, δηλώνοντας ότι «Για εμένα η δημοσιογραφία δεν ήταν ποτέ «σκαλοπάτι» για κάτι άλλο. Ήταν πάντοτε η «πόρτα» για να ερευνώ νέους κόσμους, να τους μαθαίνω ώστε να τους μεταδίδω με συνέπεια και συνέχεια στο ευρύ κοινό. Μέσα από τη δουλειά μου, προσπαθώ να ανοίγω παράθυρα γνώσης και να φωτίζω μονοπάτια που θα δώσουν έμπνευση στους νέους να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης».
Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τη συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων στα πειράματα του CERN, όπως το CMS και το ATLAS, και την κοινή προσπάθεια αποκάλυψης των κρυμμένων μυστικών του σύμπαντος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr