Μέσα στην ημέρα αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έχουν ληφθεί και έχουν αποσταλεί σε διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο νερό της περιοχής.
Μέχρι τότε, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν συστήσει στους κατοίκους όχι μόνο να μην πίνουν από το νερό βρύσης, αλλά να μην το χρησιμοποιούν καν για την προσωπική τους υγιεινή, ούτε και στο πλύσιμο τροφών και το μαγείρεμα.
Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αυτές του Ριζομύλου, του Στεφανοβικείου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κλιμάκιο της Περιφέρειας με το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας θα κάνουν σήμερα επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις, που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι θα ελέγχεται καθημερινά όλο το δίκτυο, μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε.
«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πώς, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ απέκλεισε το γεγονός ότι οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας ευθύνονται για τα κρούσμαυα, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, που είναι ανθεκτικά.
Όπως είπε «θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία και αν σκεφτούμε τις διακοπές που έγιναν και δημιουργούν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, πρέπει να το βράζει στους 100°C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε. Ακόμη, ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.
Αναφορικά με τα στάσιμα νερά στην περιοχή της Κάρλας, που δεν έχουν αποστραγγιστεί πλήρως μετά τις πλημμύρες, ο καθηγητής τόνισε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν στο να έχουμε μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών.
Ακόμη, ανέφερε ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν λάβει μέτρα ειδικά γι’ αυτή την περιοχή και ο ΕΟΔΥ φέτος έχει κάνει ενισχυμένη επιτήρηση στην περιοχή αυτή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαθέτοντας €300.000, ενώ μέχρι πέρυσι δινόταν ποσό €30.000. Παράλληλα, σημείωσε πως ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στήνονται παγίδες για να έχουμε μια καλή εντομολογική επιτήρηση, με ελέγχους και διαπιστώσεις αν κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr