Αναφερόμενη στους πολίτες που έχουν πληγεί βαριά από εκρηκτικά όπλα στην Ουκρανία, η επιτροπή κατήγγειλε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, ψυχικών και ψυχοκοινωνικών βλαβών.
Η ύπαρξη εκρηκτικών όπλων έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις υποδομές (δρόμους, σχολεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και στέγαση) και στη λειτουργία βασικών υπηρεσιών (όπως πόσιμο νερό, τροφή, φυσικό αέριο και συστήματα παροχής ηλεκτρισμού), για να μην αναφέρουμε περιβαλλοντικές ζημίες, τονίζει η έκθεση του Κροάτη βουλευτή των Σοσιαλιστών Domagoj Hajduković που εγκρίθηκε από την Επιτροπή.
Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να θεσπίσουν νομοθετικά μέτρα για να «διασφαλίσουν ότι τόσο οι αγροτικές όσο και οι αστικές περιοχές καθαρίζονται από εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου» και «να απαγορεύσουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες τη χρήση, ανάπτυξη και παραγωγή εκρηκτικών όπλων».
Από την άποψη αυτή, κάλεσε τα κράτη να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν πλήρως τις διάφορες συμβάσεις για τις νάρκες ξηράς κατά προσωπικού και τα πυρομαχικά διασποράς. Η επιτροπή συνέστησε επίσης την ανάπτυξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς συνεργασίας.
Αυτή η έκθεση θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας της Συνελευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (24-28 Ιουνίου 2024).
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr