Σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
Η αυξημένη κατανάλωση οδηγεί, σε όξυνση του φαινομένου της υφαλμύρωσης. Η βασική σύσταση είναι η άρδευση μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και η αποφυγή της κατά τις μεσημβρινές ώρες, ήτοι από 05:00 πμ μέχρι τις 10:00 πμ και από τις 18:00 μμ μέχρι τις 02:00 πμ εφ’ όσον είναι εφικτό.
Δεν συστήνεται η λύση της εφαρμογής υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, γιατί είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε ασυνέχεια στην διανομή νερού και σημαντικά προβλήματα στο υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης και οργάνωσης της άρδευσης.
Συστήνεται η κατά το δυνατό αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.
Επιπλέον ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια για την προστασία φυτών και καλλιεργειών κατά την διάρκεια του καύσωνα έχουν ενέργειες όπως :
η αποφυγή λιπάνσεων (ιδιαίτερα με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά),
η σκίαση των φυτών,
το σωστό κλάδεμα και φροντίδα τους (για βελτίωση του αερισμού),
ο ψεκασμός του φυλλώματος με χρήση οικολογικών σκευασμάτων(όπως καολίνη ή ζεόλιθου),
η εδαφοκάλυψη (με υλικά όπως βότσαλα, φλοιό πεύκου κ.α),
η διαβροχή των φύλλων (για φυτά εσωτερικού χώρου),
η χρήση ανθοκομικού περλίτη κ.α.
Όσον αφορά στην παραγωγή ή στην λειτουργία των δημοσίων έργων αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Ιδιαίτερα σε αρδευτικά δίκτυα, φράγματα και άλλα τεχνικά έργα και στις εργασίες σε μη στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε κατασκευή ξυλοτύπων, σκυροδετήσεις, τοποθέτηση σωλήνων κ.α.) ή σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό όπως αντλιοστάσια και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών), επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr