Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου
Δημοσιεύθηκε στο Reporter Inside Information Magazine - Δεκέμβριος 2022
Ο Ολυμπιακός έκανε την αρχή στην... είσοδο του Πειραιά, με το δίδυμο Καραϊσκάκη-ΣΕΦ να προϋπάρχει, αλλά, πάντως, να δημιουργεί μία μικρή ερυθρόλευκη πολιτεία. Έκτοτε ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες.
Ο Παναθηναϊκός ανέλαβε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, αλλά διχογνωμίες για το πού θα γίνει το νέο γήπεδο και περιβαλλοντικές ενστάσεις, προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις.
Η ΑΕΚ αποδείχθηκε πιο έτοιμη και έχοντας ήδη διαθέσιμο το οικόπεδο στο παλιό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας έτρεξε το project της OPAP Arena. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και την Dimand δημιούργησαν ένα νέο γήπεδο στην «καρδιά» της Νέας Φιλαδέλφειας, που ουσιαστικά αποτελεί το «πρότυπο» για όσα θα ακολουθήσουν.
Το γήπεδο της ΑΕΚ απάντησε βέβαια και σε ένα ερώτημα που κυριαρχούσε για χρόνια στην Ελλάδα, αν δηλαδή είναι εφικτό να ενταχθεί μία ποδοσφαιρική αρένα μέσα στον αστικό ιστό.
Η ΑΕΚ και ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας είχαν την τύχη της συνεργασίας με την Dimand Real Estate Development, η οποία με την τεχνογνωσία της έκανε το όνειρο πράξη.
Ο αρχιτέκτων της Dimand, Νίκος Κορμπάς, εξηγεί στο Reporter Magazine πως «μία περιοχή άσκησης αθλητικών δραστηριοτήτων δε μπορεί να αποτελεί μεμονωμένο χώρο μεταξύ του Πολεοδομικού Ιστού και του Φυσικού Περιβάλλοντος. Αντίθετα, στην περιοχή αυτή συγκεντρώνονται όλες εκείνες οι λειτουργίες που μεταφέρουν το Φυσικό Περιβάλλον στο Αστικό, το φυσικό πράσινο στο διαμορφωμένο και τον χώρο του «ελεύθερου χρόνου» στην Πόλη.
Το Αθλητικό Έργο εμφανίζεται έτσι σαν ένας Οργανισμός που εξελίσσεται και παράλληλα αυτοπροσδιορίζεται ως τόπος αναφοράς μαζί με όλες τις λειτουργίες της πόλης.
Αυτόν τον ρόλο καλείται να παίξει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ «OPAP Arena» ή αλλιώς «Αγιά Σοφιά». Η παρουσία του στη γειτονιά, τη συνοικία και την πόλη γενικότερα, θα εκφράζεται αναπόφευκτα και συνεχώς μέσα από τη σχέση Προσφοράς και Ζήτησης. Ο ορθός προγραμματισμός για τη διεξαγωγή των λειτουργιών του, καθιστά το έργο αυτό αποδοτικό και ωφέλιμο στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης και της ανταπόκρισης στην κάθε φορά συγκεκριμένη κοινωνική ζήτηση».
Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND Real Estate Development, υπερθεματίζει: «Το γήπεδο της ΑΕΚ δεν είναι απλά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι ένα τοπόσημο που άλλαξε με δυναμικό τρόπο την ευρύτερη περιοχή. Σταδιακά, στην Νέα Φιλαδέλφεια, γίνονται τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω και συνολικότερη ανάπτυξη της πόλης. Ένα από τα δημόσια έργα που σίγουρα βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση, είναι η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Έτσι, όχι μόνο διασφαλίστηκε η ομαλή πρόσβαση στο γήπεδο κατά τις ημέρες που διεξάγονται αγώνες, αλλά εξομαλύνθηκε γενικότερα η κυκλοφορία. Επιπλέον, χάρη σε αυτό το μεγάλο έργο που έχει να κάνει με τις υποδομές, δημιουργήθηκε μια πλατεία δέκα στρεμμάτων, η οποία αποτελεί χώρο εκτόνωσης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής.
Η ποιότητα ζωής άλλαξε για όσους διαμένουν ή εργάζονται στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς μαζί με το γήπεδο αναγεννήθηκε και το Άλσος της πόλης. Μαζί με την ΠΑΕ ΑΕΚ και τον Δήμο, το αναδείξαμε, μετατρέποντάς το σε έναν ασφαλή κήπο τον οποίο μπορούν να απολαμβάνουν επισκέπτες όλων των ηλικιών, ακόμα και από όμορους δήμους, δεδομένης της εύκολης πρόσβασης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που, όσο περνάει ο καιρός, βλέπουμε την OPAP Arena να λειτουργεί ως πόλος έλξης για πλήθος κόσμου, καθημερινά. Ανεξάρτητα με τις οπαδικές προτιμήσεις, αποτελεί ένα κέντρο αθλητισμού αλλά και πολιτισμού, ανοικτό προς την κοινωνία. Δημιουργήσαμε ένα έργο που θέλουμε να πιστεύουμε πως θα είναι ο φάρος για το πώς θα κινηθούν όλες οι ομάδες στο μέλλον. Οφείλουν να δημιουργούν γήπεδα, όχι μόνο αντάξια της ιστορίας τους, αλλά που τιμούν το παρόν τους και σέβονται τους κατοίκους και την ιστορία των περιοχών όπου αναπτύσσονται. Για εμάς στην DIMAND, το μότο «Δημιουργούμε την πόλη που θέλουμε να ζούμε» είναι δέσμευση».
Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννης Βούρος, που μας είπε: «Τα οφέλη της πόλης από τη λειτουργία του γηπέδου είναι σίγουρα πολλά και αξιοσημείωτα, και υπερκερνούν τα όποια ζητήματα δημιουργούνται και για τα οποία προχωρούμε σε ενέργειες που θα τα περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό.
Όποιος για παράδειγμα συνομιλεί με τους επαγγελματίες της περιοχής γνωρίζει ότι τα έσοδά τους κατά τις ημέρες των αγώνων είναι ιδιαιτέρα σημαντικά και τους βοηθούν στο να ξεπεράσουν τις μεγάλες απώλειες, μετά από δύο δύσκολα χρόνια πανδημίας. Επίσης με αφορμή την κατασκευή του γηπέδου, παραδόθηκαν πολλοί μεγάλοι και καλαίσθητοι πεζόδρομοι, για όλους τους πολίτες. Νέοι κοινόχρηστοι χώροι που όταν δημιουργούνται δίνουν ανάσα σε κάθε γειτονιά του αστικού ιστού. Κοινόχρηστους χώρους που πλέον τους απολαμβάνουν οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης μας.
Επίσης μετά από τις σχετικές εγκρίσεις από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, προχώρησε η διαδικασία αναβάθμισης του πανέμορφου - μοναδικού άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.
Με λίγα λόγια η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, χωρίς να χάνουν οι γειτονιές μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, ξαναγίνονται πόλος έλξης για τους κατοίκους όλης της Αττικής και όχι μόνο».
Νέα Τούμπα
Ένα γήπεδο στα πρότυπα της ΑΕΚ δρομολογεί και ο ΠΑΟΚ. Θα γκρεμίσει δηλαδή το υπάρχον γήπεδο της Τούμπας και θα χτίσει στο ίδιο σημείο, εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο.
Ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στηρίζει την πρωτοβουλία και περιγράφει τους λόγους σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Reporter Magazine: «Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θεωρούνται παγκοσμίως πόλοι έλξης και αποτελούν ένα οικονομικό εγχείρημα με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις σε οικονομικό, αναπτυξιακό και χωροταξικό επίπεδο. Μέσα από μια μεγάλη ανάπλαση η περιοχή της Τούμπας θα αποκτήσει νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, περισσότερο πράσινο, θέσεις στάθμευσης και ένα αστικό περιβάλλον υψηλής αισθητικής – θα αλλάξει συνολικά ο χαρακτήρας της, θα ενισχυθεί η εμπορικότητα των γύρω δρόμων και θα ενισχυθεί η τοπική αγορά, θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων ενώ σε συνδυασμό με άλλα έργα υποδομής σε λίγα χρόνια θα έχουμε μια συνολικά αναβαθμισμένη εικόνα.
Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του την προοπτική ενός υπερσύγχρονου γηπέδου που θα στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του - ενός γηπέδου αντάξιου του μεγέθους του. Με βάση τις πληροφορίες σχεδιάζεται ένα γήπεδο άνω των 30.000 θέσεων με όλες τις ανάλογες πρόνοιες σε χώρους και εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 140 εκατ. ευρώ και το έργο εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην περιοχή της Τούμπας και συνολικά στη Θεσσαλονίκη περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής του και 7.000 θέσεις εργασίας την επομένη της λειτουργίας του.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή λειτούργησε ως επισπεύδουσα δύναμη, ενήργησε τάχιστα σε ό,τι του αναλογούσε και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το μεγάλο project».
Διπλή ανάπλαση Αλεξάνδρας - Ελαιώνα
Στην Αθήνα, τέλος, υπήρξε πολύχρονη διαμάχη για το αν ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτίσει γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ή αν θα πρέπει να βρει άλλη τοποθεσία. Τελικά, επικράτησε η επιλογή της Διπλής Ανάπλασης που ήδη δρομολογείται.
Ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, επέμεινε σε αυτή την επιλογή και το Reporter Magazine του ζήτησε να τοποθετηθεί σχετικά: «Η Διπλή Ανάπλαση είναι ένα έργο που μιλάει από μόνο του. Έχει πολλαπλή αξία. Από πλευράς οικονομικού μεγέθους, υπερτοπικής σημασίας αλλά και κοινωνικού αντικτύπου. Είναι ένα όνειρο εκατομμυρίων. Μια νέα, καλύτερη πραγματικότητα για χιλιάδες Αθηναίους και Αθηναίες».
Για το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει ο δήμαρχος δηλώνει βέβαιος πως το 2026 το γήπεδο στον Ελαιώνα θα είναι έτοιμο και «θα αλλάξει ολόκληρη τη γειτονιά. Μια γειτονιά ξεχασμένη και παραμελημένη. Τόσο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού όσο και οι κάτοικοι του Ελαιώνα, έχουν ακούσει πολλά κι από πολλούς μέσα στα χρόνια. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία τους. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα. Μαζί με την κυβέρνηση, την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη.
Η δημοπράτηση της αρένας προχωράει κανονικά με τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου να βρίσκεται σε εξέλιξη. Το συντομότερο δυνατόν, ξεκινούν κι οι πρόδρομες εργασίες στο χώρο της αρένας. Έπειτα, το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής.
Όσοι/ες φέρονται σαν να μη θέλουν το έργο μιλούν για κούφιες υποσχέσεις. Ένα θέλω να πω μόνο: ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις, γιατί το έργο προχωρά. Κάνουμε δουλειά, πολλή δουλειά. Υπομονή τρεις πρωτοχρονιές ακόμα. Μέχρι τα εγκαίνια, τον πρώτο αγώνα με τις πράσινες φανέλες, την πρώτη συναυλία, την πρώτη βόλτα στη γειτονιά όσο τα εργοτάξια θα αλλάζουν το τοπίο.
Σας υπόσχομαι πως η «ανατριχίλα» της εξέδρας θα είναι τέτοια που θα αξίζει τον κόπο η αναμονή. Όσο βλέπουμε τον Ελαιώνα, να ξαναζωντανεύει και να ξαναζεί, ο χρόνος θα τρέχει πιο γρήγορα και η ανυπομονησία θα γίνεται προσμονή. Αυτή είναι και το καύσιμο των προσπαθειών μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr