Μιλώντας στο OPEN, παρουσιάστηκε απόλυτα καθησυχαστική για το βακτήριο του στρεπτόκοκκου, που έχει προκαλέσει θανάτους στην Ευρώπη, καθώς όπως τόνισε, είναι ένας γνωστός ιός και αντιμετωπίσιμος.
«Ο στρεπτόκοκος Α είναι γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τον διαχειριζόμαστε. Να ξέρετε στην Ελλάδα έχουμε τους καλύτερους παιδιάτρους και είμαστε βάσει του πληθυσμού η χώρα που έχει σε αριθμό παιδιάτρων τον μεγαλύτερο αριθμό. Αντιμετωπίζουν τον στρεπτόκοκο των παιδιών εδώ και πάρα πολλά χρόνια όπως και των μεγάλων», ανέφερε αρχικά.
Αυτό που επισήμανε είναι ότι καμία μητέρα δεν πρέπει να παίξει το ρόλο του γιατρού: «Είναι ένα βακτήρθιου που προκαλεί λοιμώξεις. Φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, μπορεί να φτάσει ακόμα και οστρακιά. Ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να προσέξουμε. Οι μητέρες όταν ένα παιδάκι έχει πολύ δυνατό πονόλαιμο, υψηλό πυρετό και βγάλει και ένα εξανθηματάκι, τότε δεν θα κάνουν το γιατρό, θα επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό για να ξεκινήσει αμέσως το παιδί την αντιβίωση που χρειάζεται».
Άλλωστε, όπως είπε, όταν ένα παιδί ξεκινήσει τη θεραπεία, σιγά σιγά τα συμπτώματα υποχωρούν και «δεν θα υπάρξουν οι επιπλοκές που είδαμε, γιατί δεν ήταν μόνο στη Βρετανία, είχαμε δυο θανάτους στην Ισπανία, αλλά και στη Γαλλία».
Όσον αφορά τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε στη Βρετανία: «Εκεί το κοριτσάκι, να ξέρετε ότι πήγε τρεις φορές στο νοσοκομείο χωρίς να του ξεκινήσουν θεραπεία. Η θεραπεία ξεκίνησε μετά. Γι’ αυτό η άμεση παρέμβαση του γιατρού στο παιδί, και στους μεγάλους, θα είναι γρήγορη. Τις αντιβιώσεις δεν τις φοβόμαστε, οι Βρετανοί έχουν λίγο φόβο.
Δεν είναι ο στρεπτόκοκκος αυτό που μπορεί να δημιουργήσει τους πολλούς θανάτους, είναι αντιμετωπίσιμο. Είναι γνωστό σαν βακτήριο και εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε μια έξαρση σε στρεπτόκοκκο τη δεκαετία 70’ με 80’, το ξέρουμε. Μη δημιουργούμε πανικό. Γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία αυτό είναι το βασικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιανουάριο-Φεβρουάριο το πικ της γρίπης και πίεση στο ΕΣΥ
Όσον αφορά τον κορονοϊό, ανέφερε ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση 14% των κρουσμάτων στις απλές κλίνες, αλλά το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να προφυλαχθούμε από τη γρίπη που έρχεται.
«Την γρίπη την περιμένουμε σε έξαρση μετά τις 25 Δεκεμβρίου. Έχουμε κρούσματα, είχαμε και το καλοκαίρι. Εμείς θέλουμε προετοιμασία για τη γρίπη. Δηλαδή να πάνε να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν πάει, και δεν ξέρω γιατί έχουν χαλαρώσει εδώ στην Ελλάδα με τα εμβόλια της γρίπης γιατί το πικ της γρίπης θα είναι Ιανουάριο με Φεβρουάριο, τότε θα είναι σε σημείο που θα πιέσει ακόμη και τα νοσοκομεία», τόνισε.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «έχουμε πολλές ιώσεις που δεν τις περιμέναμε αρχές Νοέμβρη. Είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), είναι η γρίπη, είναι ο κορονοϊός, είναι όλα αυτά τα κοκτέιλ μαζί».
Όσον αφορά τις ελλείψεις σε φάρμακα, τόνισε: «Έγινε μία παρέμβαση από το Υπουργείο Υγείας, και τον υπουργό, γιατί κι εμείς ανησυχήσαμε, και πιστεύω ότι ήταν σωστή παρέμβαση, γιατί πρέπει να σταματήσουν οι εξαγωγές και να προμηθευτούν εδώ τα φάρμακα που πρέπει να προμηθευτούν».
Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη για χρήση μάσκας στα πολυκαταστήματα, όπου υπάρχει συγχρωτισμός: «Αυτές τις μέρες όλοι θα βγούμε έξω, θα μπούμε στα πολυκαταστήματα. Όταν μπούμε στον κόσμο τον πολύ, να μην ξεχάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα. Είναι βασικό σε αυτούς τους χώρους, γιατί μετά θα πάμε να κάνουμε γιορτή και να φάμε με συγγενείς και φίλους και μπορεί να έχουμε κολλήσει να είμαστε ασυμπτωματικοί και να το μεταφέρουμε. Και να κάνουμε για ένα τεστ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr