Το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ακόμη στην «εποχή του χαρτιού» περιορίζει τη δυνατότητα διαχείρισης του απαραίτητου αριθμού υποθέσεων, με αποτέλεσμα ο ρυθμός επίλυσης αστικών και εμπορικών υποθέσεων να διαμορφώνεται στην 24η θέση στην Ε.Ε. Κατά τον ΣΕΒ, οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια μεταφράζονται σε τρεις εκκρεμείς υποθέσεις για κάθε 100 πολίτες στο τέλος κάθε χρονιάς (21η θέση της Ε.Ε.), δεδομένου ότι συχνά απαιτούνται 18 μήνες για μια αστική ή εμπορική υπόθεση.
Ακόμη ένας παράγοντας που σχετίζεται με την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης σχετίζεται και με τον μικρό βαθμό χρήσης των ψηφιακών συστημάτων από τους λειτουργούς της Θέμιδος.
Στους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους αποδίδεται η Δικαιοσύνη αναφέρθηκε με δηλώσεις του την Τετάρτη (19/10) ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.
Ο ίδιος υπογράμμισε σχετικά στην ΕΡΤ: «Έχουμε κουραστεί να λέμε παντού, ότι οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης αντί να επιταχύνονται, επιβραδύνονται, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί ένα ειδικό καθεστώς “γκρίζων περιοχών δικαίου”, όπου ο θύτης ενθαρρύνεται να προβεί στο έγκλημα και να συνεχίσει να κάνει το έγκλημα».
«Αντίστοιχα ο μπαταχτσής συνεχίζει να μην πληρώνει γιατί ξέρει ότι θα τα πάρει, δεν θα τον βρει, το σύστημα τον κυνηγάει μετά από κάποια χρόνια, όπου ο παραβάτης του νόμου δεν σέβεται ένα δίκαιο το οποίο εφαρμόζεται με “ρυθμούς χελώνας”».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα σχετικά στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνοντας:
«Ήρθε τώρα με δύο επίσημες εκθέσεις τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αποτελεί, όχι το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά το Συμβούλιο της Ελληνικής Πολιτείας με βάση το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, και λέει ότι στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος έκδοσης δικαστικής απόφασης είναι 1.711 ημέρες από τη μέρα που θα προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια, την ώρα που η δεύτερη χώρα μετά από εμάς, η Σλοβενία ή η Σλοβακία είναι στις 1.164 και ο μέσος όρος στις 450 ημέρες».
«Δικαστές, έχουμε, υπαλλήλους δεν έχουμε, τεχνολογικές υποδομές, δεν έχουμε. Έχουμε ένα προβληματικό σύστημα πολιτικής πολιτικής και διοικητικής δίκης».
Ο κ. Βερβεσός συνέχισε λέγοντας, σχετικά: «Στα τριάντα χρόνια της δικηγορίας μου και τα είκοσι και πλέον χρόνια που ασχολούμαι με το δικηγορικό σύλλογο, έχω δει τουλάχιστον καμιά δεκαπενταριά νόμους για την επιτάχυνση ελληνικής δικαιοσύνης. Ουδείς από αυτούς κατάφερε να πετύχει το ζητούμενο, διότι ο καθένας κλείνεται στον αυτοδιοικητικό του μηχανισμό. Δεν θέλει να ακούει τον διπλανό του. Κλείνεται σε μια συνδικαλιστική “φορμόλη”, με την οποία έχει κλείσει τ’ αυτιά του και η ελληνική πολιτεία κάθεται σαν τον διαιτητή (…)».
«Με απασχολούν οι υποθέσεις του καθημερινού πολίτη: η μίσθωση, το διαζύγιο, το αυτοκίνητο, η εργατική διαφορά, η οποία προσδιορίζεται το 2025 με έφεση του Ειρηνοδικείου, Με ενδιαφέρει η κτηματική διαφορά που δεν εγγράφεται του Κτηματολογικού Γραφείου και πάει το 2026 και δικάζεται. Με ενδιαφέρει η ανακοπή του πλειστηριασμού που ενώ νόμος λέει ότι πρέπει να προσδιοριστεί σε 60 ημέρες, προσδιορίζει το 2028».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr