Μιλώντας στο CNBC, ο καθηγητής Eyal Leshem, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο ιατρικό κέντρο Sheba του Ισραήλ, προέβλεψε ότι μακροπρόθεσμα, ο εμβολιασμός δύο ή τριών δόσεων θα παρείχε πιθανώς καλή προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας για την πλειονότητα των ανθρώπων.
«Μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις, πιθανώς κάθε χρόνο, για να προσαρμοζόμαστε στην επικρατούσα παραλλαγή. Ωστόσο, κάλλιστα μπορεί να μην τις χρειαζόμαστε εάν οι μελλοντικές παραλλαγές αποδειχθούν λιγότερο επικίνδυνες, όπως η omicron», είπε.
«Έτσι είναι πιθανό τα άτομα που έχουν κάνει δύο ή τρεις δόσεις από τα τρέχοντα εμβόλια και στη συνέχεια εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος σε όμικρον ή κατά τη διάρκεια μελλοντικών κυμάτων σε άλλες λιγότερο λοιμώδεις παραλλαγές, να μην χρειαστούν καθόλου άλλο αναμνηστικό».
Το Ισραήλ, πάντως, άρχισε τις τέταρτες δόσεις εμβολίου στα τέλη του περασμένου έτους για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ανοσοκατεσταλμένους.
Ο Leshem παραδέχτηκε ότι η επιστημονική βάση για την κυκλοφορία τέταρτων δόσεων από το Ισραήλ δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ήταν για την έγκριση των ενισχυτικών βολών, αλλά είπε ότι οι ειδικοί αποφάσισαν να λάβουν το μέτρο σε περίπτωση που τα αντισώματα από ενισχυτές εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου, όπως έγινε μετά τις δύο αρχικές δόσεις.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι σε άλλες χώρες διίστανται επί του παρόντος σχετικά με το εάν θα χρειαστούν τέταρτες δόσεις εμβολίων κατά του Covid.
Η Ελλάδα, πάντως, σκέφτεται να προχωρήσει στη χορήγηση τέταρτης δόσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr